Els resultats de les eleccions del 12M a la comarca del Montserratí. Infografia: Línia Nord

El Montserratí es va tornar a tenyir de vermell el 12M. El PSC va ser la força més votada, amb el 33,2% dels vots totals, en concret 18.168, un resultat que li va permetre guanyar a gairebé tot arreu del nord del Baix Llobregat. Excepte a un lloc, a Collbató, que com si es tractés d’una vila gal·la, va resistir l’embat de les legions socialistes i va atorgar la victòria a Junts+. Ubicada a dalt de tot de la comarca, a les faldes de Montserrat, Collbató és també la localitat que va registrar una participació més alta el 12M, amb el 61,2%, tres punts per sobre de la del Montserratí i la del global del país, que van vorejar el 58%. En aquest petit poble, governat precisament pel PSC -gràcies a un acord amb la força municipalista Collbatots-, els de Carles Puigdemont van superar als de Salvador Illa per 125 vots.

Contrastos electorals

El de Collbató no va ser l’únic cas en el qual un partit que governa un ajuntament no guanya al seu municipi en unes catalanes. De fet, el cas més paradigmàtic va ser el de Martorell, on el PSC va tornar a imposar-se de manera solvent, amb el 35,4% dels vots, tot i que hi governa Junts, de la mà de Xavier Fonollosa, l’alcalde que l’any passat a les municipals va assolir una absolutíssima majoria. El 12M, tanmateix, els juntaires van caure a la tercera posició, per darrere del PSC, com hem dit, i d’ERC, que va frenar la seva caiguda general i hi va quedar segona per una diferència de menys de 20 vots per sobre dels de Puigdemont. Així i tot, aquesta petita victòria d’ERC no va amagar la desfeta que van patir la darrera nit electoral: a les anteriors eleccions catalanes del febrer del 2021, ERC va guanyar a Collbató, Olesa, Sant Esteve i Castellví; tres anys més tard, al passat 12M, els socialistes -i Junts- els van arrabassar el primer lloc als quatre municipis, on van caure a la tercera posició.

On van mantenir el tipus va ser a Sant Andreu de la Barca -on governen al consistori- quedant en segona posició amb el 14% dels vots, per davant de Vox i PP, que van créixer a diferent nivell el 12M: Vox mig punt, mentre que el PP, en la tònica general catalana, més de vuit. Sense anar més lluny, el segon millor resultat del partit d’ultradreta al Montserratí el va assolir a Sant Andreu, amb el 13,5% dels sufragis. Només a Olesa van tenir un resultat millor, amb el 14,4%.
Continuant amb la ultradreta, però ara de caràcter independentista, Aliança Catalana no va entrar amb gaire força a la comarca. Destaca, això sí, el 4,6% dels vots que va recollir a Collbató, un percentatge gairebé el doble de la mitjana de la resta de municipis, on els ultres de Sílvia Orriols amb prou feines van superar el 2,5% dels sufragis totals.

Cauen Comuns i CUP

Per altra banda, cal donar un cop d’ull a les formacions d’esquerres. Els comuns van protagonitzar una caiguda a tots els municipis del Montserratí. El seu millor resultat el van obtenir a Olesa, amb el 7,1% de les paperetes. Per la seva banda, l’altre gran perjudicat de la nit electoral va ser la CUP, que va caure de manera important a cadascun dels pobles de la comarca. A Collbató, de fet, va quedar per sota d’Aliança Catalana.

Per acabar, qui va desaparèixer del mapa va ser Ciutadans, que al Montserratí va recollir al voltant de l’1% dels vots, quedant sovint per sota fins i tot del partit animalista PACMA.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram