Viuen en un pis del carrer Salvador Espriu des de fa dotze anys. Foto: Línia Nord

El Mohamed i la Fadma viuen de lloguer en un pis del carrer Salvador Espriu de Martorell des de fa dotze anys. Aquesta és la seva llar, on han establert la seva vida i on han vist néixer i créixer les seves filles petites, de 5 i 10 anys. Ara, però, han de lluitar per quedar-s’hi.

El passat 26 de gener, una comitiva judicial es va presentar a casa seva per fer-los fora: l’empresa propietària els havia denunciat per impagament d’un deute acumulat de 1.200 euros. Tot i que el desnonament es va acabar aturant per “raons humanitàries”, de seguida se’ls va comunicar una nova data de llançament que els deixava poc marge de maniobra: el 18 de febrer. Mentre no arriba aquest dia, els llogaters intenten assolir un acord amb la propietat perquè els retiri la denúncia.

“NO HEM DEIXAT DE PAGAR”
El Mohamed té 59 anys i es va quedar sense feina el 2013 perquè l’empresa on treballava va tancar, i des d’aleshores no ha aconseguit tornar a entrar al mercat laboral. La Fadma, de 48 anys, tampoc té feina, de manera que els únics ingressos mensuals que entren a casa seva són els 430 euros de subsidi que cobra el marit. A banda, reben una ajuda anual de serveis socials per a cada filla.

Així doncs, tenen 430 euros al mes per pagar un lloguer de 450 euros, els subministraments bàsics i, en general, la vida de quatre persones, dues d’elles menors d’edat. És fàcil adonar-se’n: els números no surten. Malgrat tot, el Mohamed insisteix en una cosa: “No hem deixat de pagar”. Dins de les seves possibilitats, aquesta família ha pagat cada mes des que viu al pis, inclòs aquest gener, però, per motius evidents, no ha pogut assumir la totalitat del lloguer. És per això que el Mohamed i la Fadma tenen un deute amb la propietat.

A més de les filles petites, tenen una altra filla de 22 anys, la Ikram, que no viu amb ells però que els ajuda tant com pot. Ella tampoc té una feina fixa, però sí que va aconseguint feines temporals i, amb el que guanya, contribueix a pagar les factures de llum, aigua i gas de casa dels pares, així com el material escolar de les seves germanes.

La Ikram va estar amb la seva família el dia de l’intent de desnonament. Tenien les maletes preparades per si es feia efectiu, però, tal com explica ella mateixa, la crida de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) del Baix Llobregat Nord i la resposta dels veïns ho van impedir. “Si no hagués estat per això, els haurien fet fora”, assegura. D’aquell dia, a més de l’angoixa dels seus pares, recorda com la petita de la família va preguntar innocentment què passava, mentre que la germana mitjana no es va atrevir a dir res.

I ELS SERVEIS SOCIALS?
Preguntats per aquest cas, els serveis socials municipals asseguren que n’han fet seguiment i que han presentat al jutjat els informes de vulnerabilitat de la família. També afirmen que l’han acompanyat i han fet “mediació per tal d’arribar a un acord”. Tanmateix, lamenten que “des de l’Ajuntament no es pot fer gaire cosa més perquè la propietat no és un gran tenidor”.

Almenys una seixantena de desnonaments a la zona

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) del Baix Llobregat Nord denuncia que “la situació de l’habitatge a la zona és pèssima”. A falta de dades de la resta de municipis, des de la PAH asseguren que a Martorell, Esparreguera i Olesa de Montserrat hi va haver un total de 59 desnonaments entre gener i octubre de 2020. Concretament, detallen que n’hi va haver trenta a Martorell, disset a Esparreguera i dotze a Olesa.

Alhora, recorden que el preu mitjà del lloguer en aquests tres municipis és de 736 euros i que, en total, hi ha “209 pisos buits, la majoria de grans tenidors, que si s’incorporessin al mercat reduirien considerablement el preu mitjà”.

Són algunes de les xifres que la PAH del Baix Llobregat Nord ha compartit recentment a les xarxes socials, un espai que massa sovint han de fer servir per anunciar ordres de desnonament. Sense anar més lluny, avui mateix hi havia convocat un desallotjament a Martorell d’una família amb dos menors, però finalment va quedar suspès divendres passat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram