escola salvador dalí

Entrada a l’institut Salvador Dalí del Prat: Foto: Arxiu

La missió del comitè de Peticions del Parlament Europeu encarregada d’analitzar el sistema d’immersió lingüística a les escoles visitarà dimarts dia 19 de desembre dues escoles del Prat, el Centre d’Educació Especial Can Rigol i l’institut Salvador Dalí, on ja s’aplica el 25% de classes en castellà.

Els centres han evitat fer valoracions sobre aquesta visita, seguint instruccions del departament d’Educació. Sigui com sigui, diverses veus han qüestionat la missió de l’Eurocambra, argumentant que té un fort “biaix polític”. Així ho han dit des dels grups socialdemòcrata, Verd i l’Esquerra Unitària del Parlament Europeu, que han boicotejat obertament la missió.

Ús “partidista”

Els europarlamentaris progressistes consideren que la presidenta del comitè, la popular Dolors Montserrat, fa un ús “partidista” de la institució. De fet, la missió europea està formada per polítics de partits liberals, conservadors i d’ultradreta, entre els quals destaquen Rosa Estaràs, del PP; Jorge Buxadé, de Vox i Maite Pagazaurtundúa, de Cs. També hi ha una representant francesa del partit ultranacionalista de Marine Le Pen i una altra del Moviment Cinc Estrelles d’Itàlia. L’única representant d’un partit progressista i d’obediència catalana és Diana Riba, d’ERC.

Divendres, Plataforma per la Llengua va enviar una carta a la presidenta de l’Eurocambra, Roberta Metsola, per queixar-se de l’ús “partidista” que Montserrat fa de la comissió de Peticions.

Per tot plegat, des del departament d’Educació han reiterat que la missió “està sent manipulada amb finalitats partidistes” que res tenen a veure amb criteris pedagògics. Per la seva banda, l’Associació per una Escola Bilingüe confia que aquesta visita sigui un “punt d’inflexió” per acabar amb la immersió, mentre que el PP ha expressat que la missió és una oportunitat, ja que consideren que hi ha un “problema” en l’educació. Així ho ha dit el líder dels populars a Barcelona i alcalde de Castelldefels, Manuel Reyes, que ha demanat una “reflexió” sobre el model educatiu.

La ruta de la comissió

La missió comença aquest dilluns a la tarda amb reunions amb els peticionaris de l’AEB que van portar la situació de la immersió lingüística a l’Eurocambra el 2017, i amb pares “afectats” pel model d’ensenyament a Catalunya. També mantindran avui una trobada amb Iolanda Segura, del sindicat de mestres USTEC.

Demà, dimarts, la delegació del comitè de Peticions es reunirà amb el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), José María Barrientos, i visitarà les dues escoles del Prat seleccionades.

A la tarda es reuniran amb la Fundació Bofill i l’associació Docentes Libres, i mantindran una reunió amb la consellera d’Educació, Anna Simó, el Consell Escolar o la Inspecció, entre d’altres. Dimecres, per acabar, els eurodiputats mantindran reunions a l’Oficina del Síndic de Greuges i faran una roda de premsa per valorar el conjunt de la visita.

Amb tot, fonts dels Verds europeus denuncien que l’agenda de reunions de la missió d’aquesta setmana a Catalunya tampoc està “equilibrada” perquè només es visiten dos centres del Baix Llobregat amb una realitat molt específica.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram