Una imatge promocional de la catifa desinfectant. Foto: Desinfeet

La preocupació d’una infermera de Gavà, Marta Villanueva, pel risc d’emportar-se el coronavirus al seu domicili des de l’Hotel Renaissance Barcelona Fira habilitat per atendre pacients amb Covid-19, on treballava, ha acabat derivant en un enginy que ja ha patentat i comercialitzat. Després de decidir posar a l’entrada i a la sortida dels vestuaris una tovallola amarada amb lleixiu, amb l’objectiu de minimitzar el risc de transmissió de la Covid-19, va tenir la idea de crear un dispositiu senzill però eficaç: una catifa desinfectant per a la porta de casa.

Es tracta de Desinfeet, que prové d’un joc de paraules entre desinfecció i feet (peus, en anglès) i que té com a principal objectiu disminuir la propagació de la malaltia. Es tracta d’una catifa dividida en dues meitats estanques i separades entre si. La primera conté una estoreta molt porosa amb fons absorbent, on hi ha dipositat un líquid desinfectant, perquè en trepitjar-la la sola de les sabates s’impregni del desinfectant. I la segona meitat està formada per una moqueta assecant, amb l’objectiu d’assecar la sola i no deixar petjades a l’interior del domicili. Els colors de la catifa (vermell i verd) fan que el seu ús sigui molt senzill i intuïtiu. Primer un, després l’altre.

Villanueva explica que “en ple confinament es va fer molt difícil contactar amb les empreses que havien d’elaborar les diferents peces” de la catifa i l’elevada demanda de productes desinfectants aprovats pel Ministeri de Sanitat ha fet que aquest projecte “s’hagi desenvolupat més lentament” del que hauria desitjat. Sigui com sigui, ara ja és una realitat i es pot comprar per internet.