Castell Eramprunyà

El castell d’Eramprunyà està ubicat en una zona privilegiada. Foto: Arxiu

Enguany està sent un any profitós per a l’arqueologia gavanenca. El juliol es van entregar al Museu de Gavà les memòries i els materials de les excavacions dels darrers 10 anys, entre les quals hi ha les del castell d’Eramprunyà, que fan reescriure la història de l’indret.

Es tracta de quatre fragments de ceràmica que els investigadors han datat a l’Edat del Bronze. És a dir, que la zona del turó on des de l’Edat Mitjana s’erigeix el castell d’Eramprunyà va estar habitada un miler d’anys abans del que es pensava. “Ni ens ho imaginàvem”, confessa a Línia Mar el conservador del Museu de Gavà, Josep Bosch. Igualment, les excavacions han servit per desenterrar restes ibèriques datades entre els segles VI i I abans de Crist. Aquestes peces han estat catalogades per l’arqueòloga Conxita Ferrer.

Sigui com sigui, aquestes troballes posen de manifest la importància d’un indret com el turó del castell d’Eramprunyà. “És un emplaçament que ha sigut un reclam per a la població al llarg de la història”, constata Bosch, que recorda que l’ocupació d’aquella muntanya té a veure amb la” bona visibilitat” i al fet que és un lloc “segur”.

Per altra banda, també han estat catalogats objectes provinents d’una intervenció d’urgència al carrer Rectoria, com ara un fragment de ceràmica andalusina. “Són troballes habituals a Lleida o a les Terres de l’Ebre, però no tant a la Catalunya Vella”, reconeix Bosch.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram