Mines de Gavà

Una imatge de les galeries interiors de les mines. Foto: Àlex Recolons/ACN

El 1975, unes obres al barri de Can Tintorer van deixar al descobert les restes d’unes mines prehistòriques. Tres anys més tard es van començar a excavar, mentre que el 1993 s’hi van fer les primeres visites guiades. No va ser fins al 2007, però, que es va obrir el Parc Arqueològic Mines de Gavà, un equipament creat amb l’objectiu de preservar i difondre aquest excepcional jaciment miner. Ara, el parc vol promocionar-se per recuperar el ritme de visitants d’abans de la pandèmia i donar-se a conèixer entre el gran públic, tant el de dins de l’estat com el de l’estranger. I és que les Mines de Gavà són les més antigues d’Europa i les úniques dedicades a l’extracció de variscita, mineral amb el qual s’elaboraven ornaments.

“Pel valor arqueològic que tenen es mereixen un major reconeixement internacional”, lamenta en declaracions a l’ACN la directora del Parc Arqueològic, Noemí Casado. Per corregir aquesta anomalia, i coincidint amb el 30è aniversari de les primeres visites a les mines, els seus gestors les volen promocionar. També s’han proposat tornar a les xifres de visitants d’abans de la pandèmia quan 30.000 persones s’acostaven cada any al Parc Arqueològic i al Museu de Gavà.

Un viatge de 6.000 anys al passat

Els visitants a les mines poden veure galeries originals per copsar la magnitud del jaciment i recórrer la recreació d’una mina per entendre com era treballar al seu interior fa 6.000 anys. De fet, durant les excavacions s’han trobat diverses restes singulars, com ara un crani trepanat i l’anomenada Venus de Gavà, que està datada entre els anys 4.000 i 3.750 abans de Crist i és la representació antropomorfa femenina de ceràmica trobada a trossos a diferents nivells entre els anys 1992 i 1994. Aquestes peces, de fet, es poden contemplar al Museu de Gavà, que va ser inaugurat el 1978.

Amb tot, Casado incideix en la necessitat de donar a conèixer les mines, més enllà de l’àmbit acadèmic. De fet, el Parc Arqueològic es va inaugurar en plena crisi econòmica i després d’una inversió de 9 milions d’euros, el que va fer que “potser” no s’invertís el necessari en la seva promoció.

Amb tot, Casado creu que el Parc Arqueològic és el principal centre d’interpretació del neolític de Catalunya i que tè els ingredients necessaris per ser una parada obligada de molts visitants estrangers. “En l’àmbit acadèmic es té constància d’aquestes mines arreu del món, però ens cal anar més enllà”, insisteix.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram