Falles Gavà

Les Falles volen recuperar el pols d’edicions anteriors. Foto: Ajuntament

“Els veïns necessiten començar a viure un altre cop, la ciutat ha estat dos anys adormida”. Són paraules de Sergio Engli, president de la Casa de València de Gavà, que de l’1 al 3 d’abril tornarà a celebrar les Falles. És, a més, tota una declaració d’intencions de cara al retorn d’aquesta festa d’origen valencià que ha arrelat amb força a Gavà.

Després de dos anys de pandèmia, la ciutat tornarà a experimentar l’alegria d’una festa en la qual el foc i la pólvora són els protagonistes. I és que el març del 2020 la Casa de València es va quedar amb la mel als llavis, ja que el confinament va obligar a cancel·lar les celebracions. “De cop i volta vam haver d’aturar-ho tot”, rememora Engli. Per tant, poder tornar ara a la normalitat és il·lusionant per a l’associació. “Per a nosaltres les Falles són el nostre cor: la Casa de València ha estat dos anys vivint amb respiració artificial i marcapassos”, reconeix emocionat Engli.

Moros i cristians

L’edició d’aquest any és molt especial. I no només perquè suposa la tornada a la normalitat després de dos anys de pandèmia, sinó també perquè se servirà per celebrar el 25è aniversari de la desfilada de Moros i Cristians. Aquesta activitat tindrà lloc dissabte 2 d’abril a partir de les set de la tarda, i recorrerà els carrers de la ciutat, des de la Rambla Casas fins a la plaça Balmes. “Enguany tenim un munt de vestits nous per a estrenar”, anuncia el president de la Casa de València. De fet, en el seu moment els Moros i Cristians van ajudar a “revitalitzar” l’entitat.

Per altra banda, a les Falles de Gavà d’enguany no faltarà l’acte de presentació de les falleres majors –el divendres 1 d’abril al Saló de Plens a partir de dos quarts de nou del vespre–; les mascletàs de dissabte i diumenge a la nit i, com no pot ser d’una altra manera, la cremà de la falla, que es podrà contemplar a la plaça Jaume Balmes a partir de dos quarts de 10 de la nit del diumenge dia 3 d’abril.

Tampoc faltarà la gastronomia típicament valenciana. En aquest sentit, el Gremi de Restauradors de Gavà col·labora amb la Casa de València i organitzarà un espai per fer un vermut. No faltarà la paella ni el típic esmorzar faller per escalfar motors de cara a la festa.

Amb tot, l’objectiu de l’associació és que Gavà torni a viure l’esperit festiu típic de les Falles. “Intentarem que la gent torni a gaudir del plaer de viure i conviure, que es torni a sentir el batec del carrer”, afirma Engli.

Aquesta festa, que enguany arribarà a la 35a edició, enfonsa les seves arrels en la tradició valenciana de Gavà. I és que el municipi va ser un punt de recepció de milers d’immigrants valencians -molts d’ells del municipi d’Olocau, agermanat amb Gavà- que van venir sobretot a principis del segle XX per treballar en la recollida del margalló, la planta a partir de la qual se’n feien escombres. El sentiment valencià encara continua present a Gavà i, de fet, si s’afina l’orella encara se sent parlar en valencià pels seus carrers.

Tornen els tres tombs

Una altra festa tradicional que ha tornat després de dos anys de pandèmia han estat els Tres Tombs, que van celebrar-se el passat 13 de març amb set carros i una cinquantena de cavalls que van desfilar pel municipi.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram