Sánchez, en una roda de premsa com a ministra. Foto: Marta Casado Pla / ACN

Raquel Sánchez va anar al Ministeri de Transports amb l’alcaldessa de Castelldefels i l’alcalde de Viladecans el divendres 9 de juliol a reclamar l’impuls del ‘Metro del Delta’ sense saber que l’endemà Pedro Sánchez li proposaria que ocupés aquella cadira. Des de llavors, en menys de 48 hores va renunciar a l’alcaldia i va prometre el càrrec davant del rei Felip VI per ocupar el nou càrrec. En el traspàs de cartera es va definir com a “socialista, ecologista i catalana” i defensora de la “cogovernança d’un model federal”, que creu que és el que millor “s’ajusta a la realitat diversa i enriquidora del país”.

La carrera política de Sánchez va començar el 2007, quan va ser nomenada regidora del Ple, fins que el 2014 va rellevar Joaquim Balsera a l’alcaldia. El discurs feminista i la lluita contra la prostitució van marcar els primers anys de mandat. Defensora de l’abolició de la prostitució, va impulsar diferents campanyes com ara la d’enviar les multes a casa dels clients. Entre el 2016 i el 2019 va ser secretària de polítiques de la Dona del PSC.

Però el desembre del 2019 el partit va renovar la Comissió Executiva i Sánchez va canviar d’àrea i va passar a la secretaria d’Estratègia i Clima. Durant aquests anys també ha assumit diferents càrrecs com la vicepresidència segona de la Xarxa Espanyola de Ciutats per al Clima, la representant de la Federació Espanyola de Municipis al Consell Nacional del Clima o la vicepresidència del comitè executiu de l’Airport Regions Council. De fet, Pedro Sánchez va destacar el perfil sostenible quan va anunciar el nomenament de l’exalcaldessa gavanenca. Els moviments en defensa dels espais naturals de la ciutat consideren, però, que es tracta de “càrrecs buits”, en declaracions a Línia Mar. El seu mandat acaba amb polèmica per la censura d’uns murals d’oposició al Pla de Ponent que van pintar diversos grafiters en parets de la ciutat.

A l’expectativa

Sánchez es va acomiadar de la ciutat en un Ple extraordinari que es va celebrar l’11 de juliol al migdia on, tal com recull l’ACN, va agrair la feina feta al consistori, a l’oposició, als seus companys i al seu entorn. També va aprofitar per ungir Gemma Badia, fins llavors tercera tinent d’alcaldia i responsable de l’àrea d’Espai Públic, Seguretat i Convivència, com la seva successora a l’alcaldia.

Badia va superar el tràmit de l’elecció amb els únics vots del PSC en un Ple extraordinari que es va celebrar l’endemà a la tarda. Durant el discurs, la flamant batllessa va explicar que una de les primeres accions que emprendrà des del nou càrrec serà reunir-se amb els representants de tots els partits del Ple. Una aposta pel diàleg que assegura que marcarà els dos anys que queden de mandat. Per això, va demanar a tots els regidors que posin el projecte col·lectiu de la ciutat per davant del partidisme. També ha reconegut la “visió global de municipi” de tots els partits a l’hora d’afrontar la sortida de la crisi social que ha provocat la pandèmia del coronavirus.

Un diàleg que els defensors dels espais naturals esperen que també es tingui amb les entitats i que serveixi per fer “un debat públic” i una votació ciutadana sobre els projectes urbanístics que impulsa el govern del PSC.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram