Aigües contaminades que van arribar a la platja de Castelldefels, Foto: Salvem l’Olla del Rei

A principis de mes, amb l’inici del desconfinament i el relaxament de les mesures dictades per l’Estat per frenar el coronavirus, els veïns i veïnes que van sortir a caminar pel passeig marítim de la ciutat van poder comprovar que, a la plaça de les Palmeres, l’aigua que arribava al mar era ben negra i feia una pudor insuportable.

Segons les anàlisis fetes pels tècnics municipals, es tractava d’aigües grises, aigües barrejades amb excrements provinents de les clavegueres de la ciutat. Per això, des del consistori creuen que l’origen d’aquest vessament que va arribar a la platja i va contaminar el mar és el trencament d’una canonada principal de la xarxa de clavegueram de la ciutat que hi va haver a mitjans d’abril al camí de la Pineda, al terme municipal de Gavà.

Nico Cerpa, regidor de Via Pública de l’Ajuntament de Castelldefels, explica a Línia Mar que l’AMB, la responsable de la xarxa, va portar una desena de camions cisterna que, durant un parell de dies, van buidar el tram de tub trencat. Però Cerpa no descarta que part de les aigües anessin a parar a la xarxa d’aigües pluvials que desemboca al mar. De fet, alguns veïns denuncien que el 20 de maig hi va haver un nou vessament d’aigües brutes a la platja.

HISTÒRIA REPETIDA
Aquest és el tercer trencament d’aquesta canonada que hi ha a la ciutat des de l’estiu passat i des de Salvem l’Olla del Rei asseguren que ha estat el vessament “més greu”. Des de la plataforma diuen que “l’estat de l’aigua mai havia estat així” i s’estranyen que la Fiscalia no hagi actuat d’ofici perquè consideren que es tracta d’un “escàndol majúscul”.

Des de l’entitat, acusen a totes les administracions competents de “desídia” i demanen a l’AMB que faci les inversions necessàries per evitar que aquest problema es torni a repetir, posant en risc les espècies que viuen a l’Olla del Rei.

En principi, l’Ajuntament es reunirà amb l’ens metropolità dimecres 27 de maig per reclamar-li que faci d’una vegada les obres necessàries per canviar la canonada que, en nou mesos, s’ha trencat tres cops.

Salvem l’Olla del Rei denuncia opacitat de l’Ajuntament

La plataforma Salvem l’Olla del Rei considera que el govern municipal de Castelldefels ha aprofitat el confinament decretat per l’estat d’alarma per amagar la contaminació de les zones humides que formen l’espai natural protegit de l’Olla del Rei.

Des de la plataforma consideren que l’Ajuntament no va informar correctament als veïns i veïnes del vessament d’aigües grises que s’havia produït a la Corredora Mestra i que va acabar arribant a la platja, afectant el litoral de Castelldefels.

Des de l’entitat creuen que l’Ajuntament “ha aprofitat” el confinament per no informar-los del vessament, una situació que, com reconeixen en declaracions a Línia Mar, els “ha dolgut”.

El consistori nega que hagi amagat informació sobre el trencament de la canonada i el vessament d’aigües brutes que hi ha hagut en diferents espais naturals del municipi. El regidor de Via Pública de Castelldefels, Nico Cerpa, explica a aquesta publicació que “la gent no ho ha sabut perquè no podia sortir” i veure la situació.