Millorar l’eficiència de la recollida selectiva és un repte per a molts municipis. Foto: Arxiu

Tractar els residus que la ciutadania genera té un cost elevat. Això implica que sigui necessari un impost, conegut com la Taxa Metropolitana de Tractament de Residus (TMTR), que gestiona l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i que serveix per cobrir una part important de les despeses que comporta tot aquest procés.

La TMTR cobreix la prestació del servei de tractament de residus generats entre els particulars i els comerços de l’àrea metropolitana. Els més de 400 quilos d’escombraries que cada persona genera a l’any requereixen una potent estructura per gestionar-los eficientment, obtenir recursos a través del reciclatge i reduir els impactes ambientals. El 2017, a l’àrea metropolitana es van generar 447 quilos de residus per persona; un total d’1,4 milions de tones amb un cost de 153 milions d’euros. Amb el reciclatge, es converteix la matèria orgànica en energia i fertilitzant i es dona una nova vida a determinats materials, com els residus de metall, plàstic, paper o cartó i vidre.

COM ES PAGA LA TAXA?
L’import de la TMTR se suma a la factura de l’aigua que paguen tots els ciutadans en els 36 municipis de l’àrea metropolitana, com un concepte més. Malgrat això, aquest impost és, encara, desconegut per una part important de la ciutadania. Es tracta, però, d’una necessitat per fer de les ciutats de l’àrea metropolitana municipis més sostenibles i menys contaminats.

Els imports que paguen els contribuents varien en funció de l’índex de recollida selectiva de cada municipi, així com del nivell de generació de residus d’aquest. Com més alt sigui aquest percentatge, menys paga la ciutadania del municipi en qüestió. Els municipis que tenen millors nivells de recollida selectiva poden arribar a pagar entre 20 i 30 euros anuals per llar, mentre que els que tenen pitjors nivells superen els 60 euros per llar. La taxa la paguen tant els domicilis particulars com les empreses. Pel que fa al consum particular (és a dir, el que fa la gent a casa), l’import es calcula en funció del consum mitjà d’aigua l’any anterior. En el cas de les activitats econòmiques s’estableixen diferents categories i tarifes en funció del tipus i quantitat de residus produïts i es paga de forma fraccionada.

LA GESTIÓ, CARA
Una pregunta freqüent de la ciutadania és: “Si ja estic pagant una taxa per la recollida de les escombraries, no és suficient? Per què he de separar els residus en origen?”. La resposta és que el tractament de residus de diferents fraccions barrejades és molt més car que el dels residus correctament separats. Els imports recaptats només serveixen per cobrir una part dels costos totals que té la gestió dels residus. Concretament, la TMTR en cobreix aproximadament el 85%.

D’altra banda, si milloren els nivells de recollida selectiva, a més, se simplifica la tasca que es porta a terme a les instal·lacions de tractament i els productes que se n’obtenen (com ara el compost, a partir de la matèria orgànica) són d’una qualitat molt superior i tenen molts més usos posteriors.

El tractament dels residus, a càrrec de l’AMB i finançat, en part, per la TMTR, inclou un llarg procés de selecció mecànica o manual dels residus, gestió per reciclar-los o valoritzar-los o, si no és possible, la seva compactació i emmagatzematge segur. Són processos industrials que impliquen tècnics i instal·lacions específiques. També es reconverteixen els materials de rebuig en nous productes útils, energia elèctrica o fertilitzant. Tot aquest procés és crucial per minimitzar l’impacte dels residus que es generen. És molt important, tant per a les ciutats com per al planeta.

En els pròxims anys es preveu que els municipis metropolitans desplegaran sistemes de recollida de residus més individualitzats –a través de la recollida porta a porta o dels contenidors intel·ligents–, de manera que es podrà ajustar la TMTR no als nivells de recollida selectiva de cada municipi sinó a la participació individual. D’aquesta manera, els ciutadans que més participin en la recollida selectiva pagaran menys que els que no separen els residus. Això ha de permetre arribar a una taxa de recollida del 50%, que és el que la Unió Europea exigeix de cara al 2020. Actualment la mitjana de recollida de residus a l’àrea metropolitana és del 34%.

 

Canvis en l’impost

Durant el 2018 s’han introduït canvis en la taxa per fer-la més justa, incentivadora i social. Pel que fa al vessant social, s’ha incorporat una bonificació del 100% de la TMTR a les famílies vulnerables. S’ha ampliat el concepte de pobresa energètica al conjunt de serveis de la llar i s’estima que beneficiarà entre 15.000 i 20.000 famílies. L’import total subvencionat rondarà els 800.000 euros.

També s’ha recalculat la taxa d’acord amb el principi de “qui més contamina, més paga” i s’ha creat un sistema d’incentius perquè els 36 municipis metropolitans millorin la recollida selectiva. Així, si un municipi millora la seva recollida selectiva, l’estalvi que obtingui l’AMB serà transferit al municipi perquè pugui continuar aplicant millores. Aquest estalvi rondarà els 13 milions d’euros si s’arriba a l’objectiu marcat per la UE l’any 2020.

De cara a la ciutadania, en els darrers mesos s’han estat modificant els dissenys del rebut de l’aigua de les diferents companyies que operen al territori, per visibilitzar de manera més clara i desglossada el que es paga en concepte de tractament dels residus domèstics. L’objectiu d’aquesta mesura és que la ciutadania sigui conscient del cost del tractament de residus, que fins aquest moment no es diferenciava especialment dels altres conceptes dins del rebut.

A més de les bonificacions socials, també existeixen bonificacions ambientals per l’ús de la xarxa metropolitana de deixalleries, bonificacions que ja s’apliquen des de fa anys. El requisit que han de seguir els usuaris és obtenir el Carnet de Deixalleries. Es pot demanar a qualsevol deixalleria presentant un rebut recent de l’aigua que vincularà el titular al domicili bonificat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram