Liang

Liang, segon per la dreta, amb la directiva del centre. Foto: Escola Teide

Les primeres informacions a finals del febrer apuntaven que l’escola concertada Teide de Viladecans tenia els dies comptats. El centre, en mans d’una cooperativa de famílies, havia perdut els últims anys alguns concerts per la baixada de les matriculacions. És per aquesta raó que una part dels cooperativistes es plantejava abaixar la persiana i dir adeu a 40 anys d’història docent. Però la realitat pot arribar a ser sorprenent i, en un autèntic gir de guió, el que era un rumor va acabar sent real. Ran Liang, un inversor xinès que fa 10 anys que viu a Catalunya, va decidir fer-se càrrec del centre educatiu i assegurar-ne la viabilitat.

“L’escola Teide s’obre al futur amb una nova visió renovada i transformada en Col·legi Teide Internacional”, informava el centre en un comunicat de l’1 de març, quan es va fer públic que aquest empresari de la Xina havia salvat l’escola. A canvi, Liang va demanar que l’escola Teide incorporés el xinès en el currículum educatiu dels alumnes.

Els primers contactes

Però com va assabentar-se aquest inversor xinès que una escola concertada de Viladecans corria perill de tancament? Tot plegat té a veure amb la intervenció de la professora de xinès Xiaobing Wang, fundadora de l’Associació Centre Cultura Xinès a Manresa, que ha fet de mitjancera en l’operació. Sense anar més lluny, Wang fa un any que fa classes de xinès en una aula que l’escola Teide cedeix cada diumenge perquè infants xinesos que viuen a la ciutat parlin la llengua dels seus ancestres.

Wang coneixia Liang per les trobades de la comunitat xinesa establerta a Catalunya, i va ser en aquest context que li va proposar invertir en l’escola Teide.

“Una oportunitat”

Liang és un empresari que viu a Catalunya des de fa una dècada i, malgrat que no parlar ni català ni castellà, va mostrar-se disposat a fer la inversió necessària per salvar el centre viladecanenc. Ara bé, la condició per tirar endavant l’operació de salvament era que al centre s’ensenyés xinès. Des d’infantil fins a secundària.

En declaracions a TV3, Wang, que fa de traductora i ajudant de Liang a Viladecans, va expressar que aquest pas és una “oportunitat per a tothom”, per tal que els alumnes d’aquí puguin arribar a parlar quatre idiomes: català, castellà, anglès i xinès. A més, Liang, segons avança El Periódico, tindria la intenció d’atraure estudiants xinesos amb una residència que es construiria en terrenys de l’escola, i així solucionar la manca de matrícules noves, un hàndicap que el centre arrossega de fa anys.

Liang és un empresari vinculat al sector de les comunicacions, el multimèdia i les energies renovables relacionades amb el sector automobilístic. Així mateix, els negocis de Liang l’obliguen a viatjar de manera recurrent al seu país d’origen.

L’aprenentatge del xinès

Amb tot, sembla que el Teide Col·legi Internacional, que és com s’anomenarà el centre educatiu, no tindrà problemes a l’hora d’afegir al currículum educatiu dels seus alumnes l’aprenentatge del xinès, ja que el departament d’Educació de la Generalitat ha anunciat que està estudiant com “encaixar” l’aprenentatge de la llengua asiàtica.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram