Delta

El Delta afronta uns anys decisius per al seu futur. Foto: Marc Durà

El serial per la protecció dels espais naturals del Delta continua amb intensitat. Si la Generalitat va anunciar el juny que volia ampliar més del doble les Zones d’Especial Protecció d’Aus (ZEPA), ara els pagesos han anunciat que preparen al·legacions per intentar tombar una proposta que perceben com a nociva per a l’activitat agrària. “Opten per la fórmula més senzilla i contraproduent, com és ampliar milers d’hectàrees sense control ni aval tècnic independent”, critiquen des de l’Institut Agrícola de Sant Isidre, una de les entitats més bel·ligerants amb els plans del departament d’Acció Climàtica de la Generalitat.

I és que la voluntat de la consellera del ram, Teresa Jordà, és ampliar les zones protegides de les actuals 935 hectàrees a 2.372. Això suposaria, avisen els pagesos, una pèrdua de terreny agrícola. En aquest sentit, fa algunes setmanes el mateix Institut Agrícola de Sant Isidre va avisar que la proposta del Govern preveia envair propietats privades sense garanties científiques que demostrin que així es frenarà el deteriorament de l’espai natural. Un deteriorament que ve de lluny i pel qual la Comissió Europea ha amonestat Espanya.

Tanmateix, la proposta del Govern per adaptar-se a les recomanacions europees no ha trobat gaire consens a la comarca. Fins i tot va crear un cert desconcert entre els alcaldes socialistes del Delta, que van protestar davant Jordà el juliol per haver-se assabentat de les seves intencions a través de la premsa. En aquella reunió, tal com van explicar posteriorment als periodistes, els alcaldes de Viladecans, Gavà i Sant Boi, van llimar les asprors amb la consellera. Així i tot, el projecte no els acaba de convèncer. Sense anar més lluny, en una entrevista que publica Línia Mar en aquest número, el mateix batlle de Viladecans, Carles Ruiz, considera que la proposta del Govern per protegir el Delta s’ha fet a correcuita i pensant més de manera quantitativa que no pas qualitativa.

Unir forces

Un argument molt similar als dels pagesos, que han posat una marxa més i presentaran al·legacions als plans de la Generalitat. Ho van decidir en una reunió de principis del setembre a Gavà, a la qual van assistir pagesos de la ciutat, del Prat, de Viladecans, de Sant Boi i fins i tot de l’Hospitalet, per unir forces contra l’ampliació de les zones ZEPA. Aquell dia van acusar la Generalitat de “mentir” i de no haver buscat el consens amb tots els actors implicats. Van ser una vuitantena d’agricultors i empresaris, molts dels quals pertanyents a les cooperatives agràries de Gavà i Viladecans i a l’Institut Agrícola.

Sigui com sigui, no tot són crítiques al Govern. L’alcalde del Prat, Lluís Mijoler, dels comuns, celebra el compromís de la Generalitat de preservar un espai natural “únic”. Mijoler, que va ser l’únic alcalde present el dia de la presentació de les noves zones ZEPA amb Jordà, creu que així es dona resposta als reptes de l’emergència climàtica.

Qui també va celebrar la proposta del Govern va ser l’ajuntament socialista de Castelldefels. I és que els plans de Jordà contemplen incloure l’Olla del Rei com a zona ZEPA, una reivindicació històrica dels moviments ecologistes de la ciutat.

Amb tot, un trencaclosques al qual s’ha d’afegir la proposta de hub de Gavà, Viladecans i Sant Boi al Parc Agrari per fer-lo més competitiu, i una ampliació de l’aeroport en espera que amenaça d’empantanegar-ho tot.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram