Línia Mar entrevista la flamant alcaldessa de Castelldefels durant la seva segona setmana de mandat. Candela López ens rep a un despatx on ja no regna l’efígie de l’expresident Aznar i repassa els reptes que ha d’encarar Castelldefels en els pròxims quatre anys. López posa l’accent en l’àmbit social, en una legislatura on compartirà l’alcaldia amb Maria Miranda (PSC), la qual accedirà al càrrec d’aquí a dos anys.

Vostè és la primera alcaldessa de la ciutat i, a més, ha trencat l’hegemonia del PSC-PP de les últimes dècades a Castelldefels. Quines són les seves sensacions en aquesta primera setmana de mandat?
Agafo el repte de ser alcaldessa amb molt d’orgull, però també amb tota la responsabilitat que comporta. En aquesta primera setmana hem aterrat i hem tingut molta feina perquè hi ha una part del consistori que no s’atura, i hem de donar resposta als ciutadans. Els resultats ens diuen que hi ha una fragmentació del vot perquè la gent el que vol és sentir-se representada.

La seva presa de possessió va ser possible gràcies a un pacte a quatre bandes amb PSC, ERC i Sí es Pot. Creu que aquesta amalgama de forces pot entorpir la tasca de govern?
No. La ciutadania ens demana que establim el diàleg com a manera de fer política. Representem molta més gent que el PP, que va treure 6.000 vots davant dels 14.000 que sumem les quatre forces al govern. Tenim més legitimitat. Ara es tracta de fer equip i treballar conjuntament per consolidar aquest projecte.

I el fet de repartir-se el mandat amb Maria Miranda (PSC)?
Els lideratges compartits i el treball en equip formen part de la nova manera d’entendre la política per començar a canviar coses. En el meu partit, ICV, es comparteixen lideratges tant en l’àmbit comarcal com català.

En aquest sentit, l’exalcalde Reyes va dir que els partits que formen el govern local “tenen idees contraposades” i “han renunciat als seus ideals per una cadira”. Tem una oposició dura per part del PP?
És evident que Manuel Reyes mantindrà el mateix tarannà que tenia quan estava al govern: afavorir l’enfrontament.

Un enfrontament que va quedar palès el dia de la investidura, amb una manifestació dels seguidors de Reyes a l’exterior de l’Ajuntament. Estem davant d’una ciutat dividida?
No. Nosaltres vam celebrar la lliure expressió d’una part de la ciutadania aquell dia, aspecte que el PP vol limitar amb la seva ‘Llei mordassa’. Però la crispació que s’ha anat creant en els últims anys ha estat fruit de la manera de fer política del PP. Ara hem d’intentar donar respostes i governar per a tothom.

Però a Castelldefels va ser el partit més votat, doblant el segon (PSC) i augmentant els seus suports respecte del 2011…
Reyes critica el nostre acord de govern, però s’oblida que hi ha 170 municipis a l’Estat on el PP ha pactat per desbancar la força més votada.

Què creu que han aportat els quatre anys de govern popular?
Que què han aportat?

Sí.
[Riu] El que ha fet és que Castelldefels sigui una ciutat molt més desigual. Però el que sí que ha estat molt greu és la seva incapacitat d’arribar a acords i dialogar. No ha estat ni capaç d’aprovar un pressupost municipal. La seva incapacitat per pactar impedia el correcte funcionament de l’administració. A més, el PP va deixar de banda el teixit associatiu de la ciutat.

Un exemple d’això són les queixes dels veïns de Vista Alegre, que van denunciar que l’Ajuntament no els donava informació sobre el tercer CAP de la ciutat, que s’instal·larà al barri. Què els pot dir a aquests veïns?
Aquest és un exemple de la falta de proximitat del PP amb la ciutadania. Ara toca seure amb ells per veure quin és l’espai més adient per situar el CAP, pensant en les dimensions que ha de tenir. Cal fer una visió estratègica a l’hora de fer infraestructures de ciutat, i ho hem de fer amb la participació de tothom.

Ha comentat abans que Castelldefels és ara més desigual. Durant la campanya va dir a Línia Mar que garantiria que cap infant es quedés sense un àpat durant l’estiu. S’ha posat en marxa el seu equip per garantir aquest dret?
Aquesta és una de les mesures que ja estem preparant perquè s’aprovin en el pròxim Ple. Volem garantir els àpats dels infants durant aquest estiu, treballant conjuntament amb els casals. Però no ens quedem només en l’alimentació.

Expliqui’s.
Volem desenvolupar les polítiques d’habitatge que hem estat reivindicant des de l’oposició i posar en marxa mesures concretes que donin resposta a la situació d’emergència socieconòmica actual.

Aquestes mesures formen part del Pla de xoc contra la pobresa que vol implementar. Em podria concretar alguna iniciativa més en aquest sentit?
Volem augmentar la inversió social per donar resposta a la situació de crisi actual. També volem reforçar l’ajut a les famílies en àmbits com els llibres escolars, les activitats infantils o les beques menjadors. Aquest és un aspecte que s’ha de reforçar molt. A més, tenim l’objectiu de millorar els protocols dels Serveis Socials per impulsar la col·laboració amb entitats com la Creu Roja, Càritas o la PAH.

Parlant sobre la qüestió de l’habitatge, quines mesures vol implementar en aquest àmbit?
Hem estat reivindicant la subvenció de la plusvàlua per part de l’Ajuntament en els casos de desnonament. I també detectar els pisos buits per intentar convertir-los en habitatge social. Amb les companyes de la PAH, per altra banda, estem treballant l’assessorament als ciutadans, una tasca que elles ja fan com a associació. A més, aquí al costat hi ha un edifici que és tot propietat de la Sareb. Hem de veure què podem fer perquè aquest immoble pugui donar la funció social que ha de donar.

Tot això són mesures, però parlant sobre la manera de fer, quin és el principal canvi que notaran els veïns amb el nou govern?
La proximitat i el diàleg. Al final es tracta de fer partícips els ciutadans de les decisions que es prenen a l’Ajuntament. El moment polític actual també deixa entreveure que la ciutadania vol ser protagonista de tot allò que passa al seu entorn. Per tant, hem d’establir les eines perquè les persones puguin formar part d’aquest canvi, que siguin el principal protagonista.

I com ho faran?
Desenvolupant els espais de participació i tots els mecanismes que estiguin a la nostra disposició, com ara la transparència, perquè els ciutadans han de tenir accés a la informació municipal.

Buscaran la participació ciutadana en temes com el turisme? Segons ha dit en més d’una ocasió, cal repensar-ne el model a Castelldefels.
Els veïns i veïnes i els agents econòmics han de dir alguna cosa en relació amb el model de turisme que hem de desenvolupar. Sempre diem que s’ha de treballar un model turístic acompanyat d’un model de ciutat. Castelldefels no és ara només un destí de turisme estacional, ara hi ha molta gent de fora que viu aquí tot l’any, i els barris on s’instal·len necessiten serveis. En el desenvolupament del turisme en els últims anys no s’ha tingut en compte aquest factor.

També aniria en la línia de defugir dels estereotips i del turisme low cost amb el qual s’ha identificat la ciutat darrerament?
Cal impulsar el turisme familiar a la ciutat. Un turisme de qualitat –en allò que oferim, no en qui ve–. Un turisme, a més, accessible per a tothom.

 

Canviant de tema, parlem ara de la qüestió nacional. Els partits que han signat el pacte de govern a la ciutat tenen certament idees contraposades en aquest sentit…
Som quatre partits polítics que representem gent diversa que ha dipositat la seva confiança en nosaltres per diferents aspectes, entre ells el de la independència. El dret a decidir és un dels eixos de l’acord de govern, sí. Posarem en marxa mesures concretes també a favor de la cultura, identitat i llengua catalanes.

Un altre dels pilars de l’acord de govern és que Castelldefels entri a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), on s’adherirà de forma efectiva el juliol. Vostè, però, s’ha mostrat favorable al federalisme…
Tots sabem que en una negociació has de renunciar en algun moment a alguna de les teves propostes i fer un pas enrere per afavorir l’entesa. Reyes, de fet, critica aquesta capacitat nostra per arribar a acords, una cosa que ell no ha sabut fer en cap moment. Però s’ha de dir que el 90% del nostre programa està representat en aquest nou equip de govern.

Però se sent còmoda amb aquesta posició col·lectiva?
Sí. Sempre he estat a favor del dret a decidir. Vaig participar en el 9N i he estat acompanyant l’ANC i Òmnium a moltes accions que han dut a terme a la ciutat, i vaig formar part de la Taula pel dret a decidir. S’ha de recordar que hem passat d’un alcalde que ha menyspreat el català a la televisió –dient que s’obliga els nens a parlar-lo al pati– a un govern que dóna garanties de la defensa del dret a decidir. A Castelldefels hem de desenvolupar la cultura i la llengua, una prioritat real de la ciutat on tenim competències.

Una cultura i llengua catalanes que va defensar Ramon Fernández, exregidor socialista ja traspassat, del qual va citar un poema a la seva investidura que deia que Castelldefels era “una petita pàtria” on “floreix la llibertat”.
El fet que hi hagi una alcaldessa com jo que provingui d’un altre lloc és una representació de la realitat local. Vaig venir des d’Argentina amb tres anys: sóc més d’aquí que d’allà. A més, volem recuperar el nom de la biblioteca, abans dita Ramon Fernández Jurado, i que el govern de Reyes va canviar pel de ‘Central’.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram