Un control policial de la policia local de Viladecans. Foto: Ajuntament de Viladecans

El Departament d’Interior ha donat llum verda als ajuntaments de Castelldefels, Gavà i Viladecans perquè les policies locals dels tres municipis puguin col·laborar i treballar conjuntament mentre duri l’estat d’alarma. Així ho ha confirmat a Línia Mar Raquel Sánchez, alcaldessa de Gavà, que es va posar en contacte amb el Director General de la Policia del departament, Pere Ferrer.

En la conversa, Sánchez va explicar a Ferrer que l’objectiu dels tres municipis no és “mancomunar els serveis” dels tres cossos policials, sinó “col·laborar davant l’alarma sanitària” que pateixen les tres poblacions per la pandèmia provocada pel coronavirus.

Sánchez explica que Ferrer li va respondre que “si és així, no hi ha cap problema”, ja que “la llei no ho prohibeix”. Així doncs, Castelldefels, Gavà i Viladecans ja poden “tirar endavant” la seva proposta.

Tot i que Interior ja ha donat el seu vistiplau a aquesta iniciativa, fonts municipals de Gavà han explicat a aquesta publicació que encara no ho han posat en marxa perquè estan a l’espera de rebre la resposta “per escrit” per tenir “més seguretat jurídica”.

COBRIR POSSIBLES BAIXES
Un dels principals objectius d’aquesta mesura, que els tres alcaldes van acordar i van comunicar al conseller Miquel Buch a través d’una carta enviada el 30 de març, és posar a l’abast dels tres municipis els recursos materials i els agents de les tres policies locals.

La proposta vol garantir la seguretat als tres municipis i que això no es vegi compromès per possibles baixes per contagis de coronavirus a algun dels tres cossos de seguretat. També permet intervencions als tres termes municipals en situacions excepcionals.

En la missiva enviada al conseller d’Interior, els tres batlles van deixar clar que aquesta unió temporal no vol crear una policia supramunicipal ni que els tres cossos s’associïn entre ells. També van explicar que la coordinació entre les tres policies locals s’acabarà quan s’aixequi l’estat d’alarma.

Més de 2.618 sancions per incomplir el confinament

Les policies locals dels quatre municipis del Delta han posat més de 2.600 multes a persones que han incomplert el confinament i han sortit de casa sense justificació. Concretament, a Viladecans, Gavà, El Prat i Castelldefels s’han posat 2.618 sancions.

El municipi que ha presentat més denúncies és Castelldefels, on des de l’inici del confinament i fins al 27 d’abril, els Mossos d’Esquadra i la Policia Local havien posat més de 800 multes. A més, els agents de la policia catalana han detingut set persones a la ciutat des del decret de l’estat d’alarma, tot i que no totes les actuacions han estat per incomplir el confinament, ja que també s’ha detingut una persona que venia drogues i una altra per robar peces de motos.

En segon lloc se situa Viladecans, que fins al 27 d’abril suma 742 sancions per incomplir el confinament. Per darrere hi ha Gavà, on la Policia Local ha presentat 567 denúncies i, finalment, se situa El Prat, on els agents locals havien posat 509 multes fins a mitjans d’abril.