En menys d’un any hi ha hagut tres vessaments d’aigües residuals. Foto: Twitter (@OlladelRei)

Els vessaments d’aigües residuals que s’han produït a la zona de l’Olla del Rei de Castelldefels els darrers mesos i que han acabat arribant al mar, on s’ha hagut d’hissar la bandera vermella i de tancar el bany a la platja per la contaminació de l’aigua, no tenen una solució a curt termini. Així ho ha admès Fernando Cabello, director de Serveis del Cicle de l’Aigua de l’AMB a Línia Mar. Cabello assegura que “la solució no és fàcil ni immediata, ja que engloba ajuntaments, l’AMB, l’ACA i totes les administracions de la conca” i que, “si fos fàcil, ja s’hauria fet”.

L’objectiu de l’AMB a llarg termini és acabar amb els vessaments d’aigües contaminants. Mentre això no passa, Cabello explica que des de la institució treballen “per guanyar temps i trobar solucions tècniques”, ja que “ara no tenim ni això”. De fet, l’especialista reconeix que hi continuarà havent vessaments a l’Olla del Rei quan plogui perquè és “molt difícil” evitar-ho. Per intentar reduir-ne la gravetat, l’AMB està estudiant la possibilitat d’instal·lar un filtre al sobreeixidor que porta l’aigua bruta a l’Olla del Rei. D’aquesta manera es pretén evitar que hi vagin residus sòlids procedents de les clavegueres, que agreugen la contaminació de l’aigua d’aquest espai natural.

A més, l’AMB també treballa per canviar de lloc el sobreeixidor, un sistema de regulació que té la xarxa per evitar trencaments o inundacions en altres zones de la ciutat. Cabello assegura que des de la institució estan treballant per “preservar els espais més protegits”, com pot ser l’Olla del Rei. Així doncs, aquesta institució buscaria altres espais on l’aigua pugui sortir sense provocar vessaments ni contaminar zones naturals d’especial interès.

OBRES PENDENTS
Cabello explica que l’AMB només s’encarrega de la gestió de la xarxa en alta, és a dir, de la que recull l’aigua de les clavegueres i la trasllada fins a la depuradora per a tractar-la. En aquest sentit, afirma que “la xarxa funciona correctament”, tot i que reconeix que en menys d’un any hi ha hagut tres trencaments a la canalització. Per solucionar-ho, l’AMB ha presentat a l’Ajuntament de Castelldefels i a l’ACA un projecte de construcció d’un nou col·lector que ha de substituir l’actual.

La previsió és que el projecte estigui enllestit a finals d’any i que, després de les expropiacions necessàries, l’obra es posi en marxa a finals del 2021. Cabello explica que aquest nou col·lector evitarà trencaments com els que hi ha hagut aquest darrer any i que han provocat diversos vessaments, però també reconeix que la bomba i el tub tindran la mateixa capacitat que l’actual i no seran més potents.

RESPONSABILITATS COMPARTIDES
En aquest sentit, Cabello considera que el problema no és de la xarxa que gestiona l’AMB, sinó de la xarxa de clavegueram, responsabilitat de l’Ajuntament de Castelldefels. El responsable de l’AMB creu que el problema és que l’aigua de pluja acaba a la xarxa de clavegueram i aquesta no pot assumir tot el volum i acaba sobreeixint en zones com l’Olla del Rei.

Com a especialista del Cicle de l’Aigua de l’AMB, Fernando Cabello diu que “no té sentit” enviar més aigua de pluja a la depuradora quan hi ha temporals. Per a ell, la solució als vessaments d’aigües contaminades depèn d’evitar que l’aigua de pluja “vagi a la claveguera”, ja que és de prou qualitat perquè vagi a rieres i torrents i, d’allà, al mar. Per això ha explicat a aquesta publicació que l’AMB està treballant amb totes les administracions del territori per crear un nou Pla Director que inclogui totes les xarxes, tant la pluvial com la de sanejament, i que analitzi la situació de tota la conca.

Una possible solució implicaria construir tancs anti tempesta, dipòsits de grans dimensions que emmagatzemarien l’aigua de pluja i l’anirien alliberant de mica en mica, per evitar que es col·lapsés la xarxa d’aigües pluvials. Una altra solució dependria de construir estacions de bombeig que fessin arribar l’aigua de pluja al mar encara que aquest pugés de nivell per culpa del temporal. Cabello assegura que l’ACA s’ha compromès a invertir uns 50 milions d’euros per construir les instal·lacions necessàries per resoldre aquest problema, però afegeix que cal ser realista a l’hora de plantejar quins sistemes fan falta perquè es puguin fer realitat els anys vinents.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram