El Govern de la Generalitat ja ha pagat tots els ajuts als autònoms que tenien dret a rebre els 2.000 euros de la nova tanda de subvencions impulsada pel departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Ara només queden per resoldre “pocs expedients” que tenien informació “errònia o mancança d’alguna dada” però que tenen dret a l’ajut, segons ha detallat el Govern. L’executiu es va comprometre a pagar-ho tot abans de finals d’any i així ha sigut.

El registre es va obrir el 30 de novembre i es va tancar una setmana després sense cap incidència, el 7 de desembre. El Govern va fer pública la resolució de totes les sol·licituds durant la tercera setmana de desembre i dissabte 19 va enllestir els pagaments.

Segons ha explicat l’executiu, la seva intenció és que el registre d’autònoms pugui servir per fer nous pagaments en el futur, tot i que potser seran de caràcter sectorial. En el cas actual, el pagament s’ha fet a tots els inscrits que complien els requisits i la Generalitat hi ha destinat una partida de 232 milions d’euros. A diferència de la convocatòria anterior, l’ordre d’arribada de les sol·licituds no atorgava preferència.

23% DEL TOTAL D’AUTÒNOMS
“S’han rebut 116.000 sol·licituds dels autònoms que més han patit l’impacte de la crisi de la Covid-19 i que complien els requisits”, assenyalava dies enrere el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani. “Sumant-hi els 10.000 autònoms que ja van rebre la subvenció en la primera convocatòria de novembre, estem parlant de 126.000 sol·licituds d’ajuda, el 23% del total d’autònoms de Catalunya (549.000)”, afegia El Homrani.

El 62,1% dels sol·licitants han estat homes i el 37,8% dones. I la franja d’edat amb més demanda ha estat la de 26 a 45 anys (un 42,16%), seguida de la de 46 a 55 anys (32,17%). Un 80,3% dels autònoms inscrits provenien del sector serveis, un 9,18% de la indústria, un 7,26% de la construcció i un 3,25% del sector agrícola.

“TOTS ELS QUE HI TENIEN DRET”
“Vam treballar per passar d’una ajuda d’emergència a una ajuda que donés cobertura al 100% dels que hi tenien dret, basada en un esquema de caràcter estructural i amb una vocació universal”, subratlla el vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, que qualifica aquest paquet de mesures “d’urgents i importantíssimes”.

“Estaven adreçades a un col·lectiu de treballadors i emprenedors que juga un paper fonamental en el nostre sistema productiu i que es troba en un moment de dificultat extrema”, reconeix Aragonès, el qual deixa sobre la taula la possibilitat que aquest tipus d’ajuts es puguin repetir els pròxims mesos, també en altres sectors. Amb tot, aquesta convocatòria “ha anat bé i sense incidències” i no s’han reproduït els problemes del novembre.