Una màquina als terrenys de l’ARE Eixample Sud. Foto: Twitter (@BaixiLh)

“Espanya ha de prendre les mesures necessàries per evitar que es continuï deteriorant el ‘Delta del Llobregat’”. Aquest és el duríssim advertiment que ha enviat la Comissió Europea a les administracions, ja que considera que no estan complint amb la seva obligació de protegir l’espai natural del Delta i la fauna que hi viu. Aquest compromís es va assumir quan ajuntaments, Generalitat i Estat van impulsar infraestructures de gran impacte com la desviació de la desembocadura del riu Llobregat per ampliar el port o les diferents ampliacions que s’han anat fent a l’aeroport.

La Comissió Europea explica que ha estat dialogant amb les autoritats espanyoles des de 2013 per “mitigar i compensar els danys mediambientals causats per grans projectes d’infraestructura”, però remarca que “no han complert de manera suficient”. Algunes de les propostes eren crear un Pla especial per a la protecció de les àrees naturals i el paisatge del delta del Llobregat o ampliar la zona de protecció especial per tal de protegir els territoris més adients per a la conservació d’aus, opcions que no s’han desenvolupat prou per evitar que es redueixi el nombre d’espècies que viuen al Delta. De fet, aquest és un dels papers que la Comissió reivindica a l’hora de demanar més protecció d’aquest espai natural. El Delta del Llobregat té “una biodiversitat excepcional i un paper fonamental en les rutes migratòries de moltes espècies d’aus europees”, diuen des de la institució. Per això considera que cal protegir especialment una zona que defineix de “fràgil”, també per “ser una de les regions més densament poblades de la península”.

Aquesta és la primera advertència que Brussel·les envia a les autoritats espanyoles. Ara els dona dos mesos per començar a resoldre aquestes deficiències i anuncia que, si no ho fan, el cas pot acabar arribant al Tribunal de Justícia Europeu de Luxemburg.

COP A LA TERCERA PISTA
L’Ajuntament celebra l’avís de la Comissió Europea, que considera que és una advertència “coherent, clara, contundent” a la defensa de l’equilibri territorial “i la protecció dels espais naturals del delta i també del Parc Agrari” que assegura que sempre ha mantingut el consistori. Ho va dir l’alcalde Lluís Mijoler, que creu que aquesta postura de les institucions europees “no permetrà de cap manera una ampliació de la tercera pista de l’aeroport”. En aquest sentit, Mijoler defensa que l’ampliació dels espais protegits s’ha fer a la desembocadura del riu i a la zona marina i estudiar si es pot fer en espais agrícoles d’interès ornitològic.

Però com recorden des de Ni un pam de terra, l’entitat que s’oposa al projecte urbanístic ARE Eixample Sud, l’advertència de la Comissió Europea arriba gràcies a les queixes presentades per l’entitat ecologista Depana. En un dels documents que aquesta plataforma va fer arribar a Brussel·les, advertien que aquest projecte, que a mitjans de mes va iniciar els moviments de terra destrossant els camps comunitaris que s’havien posat en marxa, s’està fent en terrenys agrícoles catalogats d’especial interès per les espècies d’ocells del Delta que s’hi poden veure.