L’entrada de Castelldefels a l’AMI va generar concentracions a favor i en contra. Foto: Arxiu

L’Associació de Municipis per la Independència (AMI) vol obrir-se pas a l’àrea metropolitana. Aquest va ser l’objectiu que va verbalitzar la seva presidenta, Neus Lloveras, a finals de maig a Badalona. La proposta es concreta en l’impuls de consultes ciutadanes sobre l’adhesió a l’òrgan independentista que aplega 786 dels 948 municipis de Catalunya –tot i que només el 43% de la població catalana–. Lloveras va assegurar que la participació a l’AMI té una “transcendència prou gran” com per plantejar-ho a la ciutadania.

La voluntat de penetrar a la corona metropolitana no és una qüestió sense importància: es tracta de l’àrea on més gent hi viu –més de tres milions– i on l’AMI és gairebé inexistent. De fet, Lloveras va assegurar a l’abril que és en aquesta zona on “encara hi ha molta feina a fer”.

Una bona part de l’àrea metropolitana correspon al sud del Baix Llobregat, la zona més poblada d’una comarca que té la meitat dels seus municipis adherits a l’AMI –17 dels 30–, els quals, però, estan situats majoritàriament al nord i al centre. Sant Just i Castelldefels són l’excepció d’una àrea clau per als interessos de l’ens independentista.

Dies després de la visita de Lloveras a Badalona, la comissió executiva de l’AMI va aprovar el pla d’actuació de l’entitat, que contempla les consultes en els pròxims mesos. També es va presentar, davant les més que possibles dificultats, un informe jurídic explicant com “esquivar” les majories plenàries –l’AMI exigeix majoria absoluta al Ple per acceptar-ne la incorporació– o els vetos que puguin venir del govern espanyol. En aquest sentit, Lloveras va afirmar que “s’ha demostrat que quan hi ha voluntat de fer una consulta es fa” i que la “fórmula no ha de ser el problema”.

El primer pas de tot plegat serà reunir-se el 8 de juliol amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per presentar-li la proposta de consulta. Ara per ara la capital catalana és “municipi observador” –no té dret a vot a les reunions–, després que no s’assolís la necessària majoria absoluta al Ple el setembre passat. A partir d’aquí, l’AMI vol ampliar el radi d’acció i reunir-se amb consistoris de la corona metropolitana.

 

Una de freda i una de calenta
per a l’AMI a la zona del Delta

La zona de la desembocadura del Llobregat no ha estat tradicionalment un territori amic de l’independentisme. Es tracta d’una àrea de vot principalment socialista amb població majoritàriament castellanoparlant, poc propera a les tesis sobiranistes. Tot i això, es tracta de la zona més poblada de la comarca, amb municipis que no baixen dels 45.000 habitants. Un territori clau per a les aspiracions de l’AMI.

En aquest sentit, la dinàmica es va començar a esquerdar el juliol de l’any passat amb l’entrada de Castelldefels a l’ens independentista, un fet que va portar cua a la ciutat. El dia de la votació al Ple, dues manifestacions –una d’independentista i una altra posterior d’unionista– van protagonitzar una jornada que va mostrar la polarització, ja no només d’una ciutat, sinó també del país.

La moció va tirar endavant amb el suport de Movem i PSC, que van justificar el seu vot afirmatiu adduint que “formava part de l’acord de govern” municipal amb ERC.

Per la seva banda, ni el Prat, ni Gavà –la va rebutjar el 2012– ni Viladecans en formen part.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram