“Havíem d’obrir els centres per garantir el dret a l’escolarització i a la socialització dels infants i dels joves. Són dos drets fonamentals. Escolaritzar-se i socialitzar-se. I l’escola és el lloc d’educació i socialització d’aquest col·lectiu”. Així es va expressar el conseller d’Educació, Josep Bargalló, el primer dia d’aquest curs excepcional.

El conseller va fer un agraïment públic al professorat i al món municipal en la tornada a l’escola 6 mesos després del seu tancament. “No haguéssim pogut obrir cap centre a Catalunya si no fos per l’esforç, el sacrifici, la dedicació i el treball dels equips directius i dels claustres de mestres i professorat”, va afirmar. “I també hem de fer un segon reconeixement als ajuntaments, que s’han posat a plena disposició del Departament des del minut zero”, va afegir Bargalló.

48 MILIONS D’EUROS CONTRA EL VIRUS
El Departament d’Educació ja va anunciar abans de l’estiu un Pla de Millora d’Oportunitats Educatives dotat amb 48 milions d’euros per compensar les desigualtats agreujades pel coronavirus. La major part de les accions d’aquest pla, segons es va detallar en el seu moment, es focalitzen en els 500 centres educatius de més complexitat, un 5% concertats, i que escolaritzen uns 180.000 alumnes. Tot i això, n’hi ha de generalitzades.

El pla té quatre grans àmbits d’actuació i 19 mesures concretes. La reducció de les barres econòmiques, l’acompanyament als alumnes, les accions adreçades a les famílies, la creació de cinc nous plans d’entorn, actuacions comunitàries contra l’abandonament escolar i el foment de l’orientació d’àmbit comunitari són alguns dels pilars d’aquest ambiciós pla presentat a finals de juliol.

“Els alumnes venen amb motxilles diferents. Aquest pla pretén recollir totes les motxilles i treure-les de les espatlles dels alumnes perquè siguin lliures a l’aula”, resumia el conseller Bargalló el dia de la presentació del pla.