zepa delta

Roda de premsa posterior a la reunió dels tres alcaldes -Badia, Ruiz i Moret- amb la consellera Jordà. Foto: Línia Mar

“Esperem que no torni a passar”. Així s’ha expressat avui l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, després de reunir-se amb la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, conjuntament amb les alcaldesses de Gavà, Gemma Badia, i Sant Boi, Lluïsa Moret. La reunió, que ha tingut lloc aquest matí a la seu del departament, ha servit per parlar, entre altres, sobre la proposta d’ampliació de les zones protegides al delta del Llobregat que va presentar la mateixa Jordà fa unes setmanes al Prat, de la mà del seu alcalde, Lluís Mijoler, dels comuns.

El comentari de Ruiz té a veure amb aquella presentació al Prat, que no va agradar gaire als tres ajuntaments, governats pel PSC. Segons han explicat els alcaldes avui als periodistes, el departament no els havia informat de la proposta amb anterioritat. D’aquí que avui els quatre dirigents hagin segut en una taula a llimar les asprors i parlar del futur del delta.

Per tot plegat, Ruiz, Badia i Moret han volgut llençar el missatge que, d’ara endavant, les decisions cal prendre-les de manera conjunta. De fet, Badia ha assegurat que hi ha “ganes” per començar de zero i seure en una taula a consensuar les decisions amb el Govern i altres actors.

Segons han afirmat, la consellera Jordà els hauria demanat disculpes per no haver-los informat abans de la proposta d’ampliació de les zones protegides al delta i els hauria emplaçat a treballar plegats pel futur de l’espai.

Taules de treball conjuntes pel delta

En aquest sentit, els batlles han dit que han pactat amb la Generalitat la creació d’una taula de treball per buscar un consens amb relació a les zones ZEPA -Zona Especial de Protecció de les Aus-. L’objectiu és trobar un punt d’acord entre els diferents actors del delta, ja que, de moment, la proposta de l’executiu català per ampliar més del doble la superfície protegida en aquesta zona no ha generat consens.

Per una banda, trobem els ecologistes i l’Ajuntament del Prat, que s’han mostrat encantats amb la proposta de la Generalitat. Qui també ha expressat el seu beneplàcit amb l’ampliació de la protecció ha estat l’Ajuntament de Castelldefels, que considera positiu que un espai natural delicat com l’Olla del Rei entri a formar part de les zones ZEPA. De fet, fa pocs dies el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat, Marc Vilahur, va visitar l’Olla del Rei acompanyat per representants de l’ajuntament castelldefelenc.

En contra hi ha els empresaris, representants en la patronal del Baix Llobregat AEBALL, que consideren que els plans de la Generalitat al delta constrenyeran l’activitat econòmica. Similar és el pensament dels pagesos, des del més aviat conservador Institut Agrícola Sant Isidre, fins a Unió de Pagesos, que avisen que el pla del Govern pot afectar l’activitat agrària de la zona.

Per tot plegat, Badia ha anunciat que faran al·legacions al planejament de la Generalitat al delta -que forma part, per altra banda, d’un requeriment de la Unió Europea per protegir aquesta zona- i que presentaran les seves esmenes a les taules que es crearan amb el Govern.

Canviar la normativa del Parc Agrari

Però més enllà de la polèmica per l’ampliació de la protecció dels espais naturals del delta, a través de la figura de les zones ZEPA, els tres edils i la consellera han parlat avui de més qüestions relacionades amb el delta i el Parc Agrari.

Una d’elles té a veure amb el futur de la pagesia. En aquest sentit, els tres consistoris del Baix han presentat a la consellera Jordà la seva proposta de hub agrícola per al delta. Es tracta d’un projecte que vol potenciar les capacitats econòmiques d’aquest espai agrari i renovar-lo per fer-lo rendible. Tanmateix, aquesta iniciativa tampoc ha generat consens. De fet, Unió de Pagesos i ecologistes, tradicionalment enfrontats, coincideixen en opinar que serà negativa per a la zona.

Sigui com sigui, Ruiz ha afirmat que l’agricultura i la defensa dels espais naturals “no són incompatibles”

Amb tot, els alcaldes han coincidit avui en el fet que és necessària una nova normativa per al Parc Agrari. Moret ho ha argumentat dient que cal que la zona “s’adapti als nous temps” perquè l’activitat agrària sigui viable. De fet, Ruiz ha reiterat el que va dir fa mes i mig, durant la presentació del hub a l’Agròpolis de Viladecans. “Cal canviar el model de gestió dels espais agraris”, ha repetit avui. En aquest sentit, els batlles proposen la creació d’un organisme que aplegui tots els actors d’aquesta zona.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram