Viladecans phising

Els estafadors han fet servir el mètode del phising. Foto: Arxiu

Un grup d’estafadors informàtics ha robat 544.320,97 euros a l’Ajuntament de Viladecans a través del mètode del phising. No ha estat, però, l’única administració pública que ha patit aquest atac. Segons ha publicat La Vanguardia, a més del consistori viladecanenc els estafadors haurien robat a uns altres organismes públics com el Servei Català de Trànsit, l’Hospital de Sant Pau i el Consell Comarcal del Baix Ebre. També està afectat l’Ajuntament del Prat, tot i que per una quantitat molt menor, de 45.880 euros.

En total, s’haurien sostret uns vuit milions d’euros a través d’aquest frau informàtic, que funciona a través de la suplantació de la identitat. Així, els delinqüents es feien passar per un proveïdor  i informaven que havien canviat de compte per fer els pagaments de les factures. De fet, l’Ajuntament de Viladecans va abonar al compte dels estafadors 544.320,97 euros pensant que ho feia al d’una empresa que prestava serveis d’atenció domiciliària.

“Ràpida reacció”

Aquests presumptes fraus es van cometre entre l’agost i el novembre del 2020. Tan bon punt l’empresa afectada pel phising va comunicar-ho al consistori viladecanenc, el novembre de l’any passat, l’Ajuntament va actuar per limitar els danys. Així ho expliquen fonts municipals, que asseguren que fruit d’aquesta “ràpida reacció” es van recuperar diversos pagaments de factures a aquesta empresa per valor de 367.771,95 euros.

Per tot plegat, l’Ajuntament de Viladecans -que xifra el perjudici actual en els 176.549,02 euros restants que no s’han recuperat encara- va denunciar el cas als Mossos i es va personar com a acusació particular a la causa judicial oberta. Malgrat l’elevada quantitat estafada, des del consistori indiquen que el frau no va tenir “cap conseqüència” en la prestació dels serveis municipals.

A més, l’Ajuntament informa que estan revisant tots els procediments de domiciliació de pagaments perquè s’adaptin a les noves formes de delinqüència per internet.

L’engany al Prat

Per la seva banda, des del Prat indiquen a Línia Mar que el novembre del 2020 van rebre una notificació, aparentment d’una empresa adjudicatària, en la qual informava que tenien pendent el pagament d’unes factures i que calia abonar-les un nou compte corrent. Les mateixes fonts indiquen que es van fer les comprovacions necessàries, com ara demanar a l’empresa que certifiqués el canvi de número de compte del banc, cosa que va fer a través d’unes notificacions que, almenys en aparença, estaven signades pel director gerent.

La qüestió és que un cop van pagar les factures, l’empresa real va reclamar-ne el pagament. Va ser en aquest moment que van comprovar l’estafa i van posar-ho tot en coneixement dels Mossos. De moment, en aquest cas l’Ajuntament del Prat no ha pogut recuperar els diners.

Amb tot, és l’Audiència Nacional l’encarregada d’investigar aquesta organització internacional dedicada a estafar administracions públiques.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram