PAM-Prat

Representants de les quatre formacions que han subscrit l’acord: ERC, PSC, comuns i Junts. Foto: Ajuntament del Prat

ERC i Junts han arribat a un acord amb el govern de comuns i PSC a l’Ajuntament del Prat per donar suport al Pla d’Actuació Municipal (PAM) per al mandat, el full de ruta del govern municipal que marca les principals actuacions que marca el consistori per tirar endavant fins al 2027, quan torni a haver-hi eleccions municipals i es renovi la composició del Ple.

El PAM es va presentar ahir al vespre en una audiència pública al plenari municipal. Abans, però, els partits han escenificat la seva entesa a través de la signatura de l’acord entre les dues forces independentistes i el govern d’esquerres del Prat. Que ERC i Junts hagin decidit donar el seu suport al pla de comuns i socialistes per a la ciutat té a veure amb la inclusió de propostes al document final del PAM.

Els punts pactats amb els independentistes

En aquest sentit, l’acord amb els republicans incorpora l’impuls al projecte de comunitats amables, la posada en marxa d’un programa d’oci juvenil, estudiar l’ampliació de les sales d’estudi, impulsar el català a la ciutat, promoure l’esport a l’espai públic, reforçar la xarxa de refugis climàtics i mirar d’atreure equipaments científics a la ciutat. A més, l’acord amb ERC contempla una ampliació de 30.000 euros de la partida de transport adaptat i la creació d’una cooperativa que pugui prestar serveis funeraris mínims i dignes.

Per la seva banda, el pacte amb Junts contempla la implantació d’un nou sistema de gestió de la Policia Local, la candidatura del Prat per a la capitalitat de la cultura catalana, la revisió del catàleg de patrimoni, un estudi per a la Masia de Cal Monés, incrementar les zones verdes, impulsar una ordenança per a les olors, incorporar la zona militar de la platja, impulsar un pacte local per a la innovació, potenciar l’espai firal a les Palmeres i vetllar per la tramitació del pla especial de protecció que acompanyi la incorporació de la zona d’especial protecció de les aus (ZEPA). L’acord amb els juntaires també proposa rehabilitar elements patrimonials de més d’un segle d’història, un pla d’usos de masies o el debat sobre com mobilitzar els habitatges i locals buits.

Els principals punts del PAM

El PAM, a més, té previst treballar en vuit eixos relacionats amb la transparència, el feminisme, la cultura i l’educació, la sostenibilitat, la salut, l’habitatge i la innovació. El document del PAM assenyala que la ciutat ha aconseguit captar, entre inversions municipals i d’altres administracions, i amb la col·laboració de diverses entitats, fins a 100 milions d’euros per als pròxims anys, que es dedicaran en projectes com el bloc d’habitatges de la Cooperativa Obrera de Viviendas (COV) i a projectes d’habitatge com el de l’Eixample Sud, la futura residència municipal de gent gran que ja s’està construint i la millora del centre d’atenció a la ciutadania a la Gaiter. També està previst el desplegament de l’Energia del Prat, la comunitat energètica local.

Pel que fa a l’habitatge, el govern municipal va posar èmfasi ahir en el planejament del nou barri de la Seda-Paperera, que preveu fer en aquests terrenys al nord de la ciutat més de 5.000 pisos. Un barri que el govern de l’alcalde Lluís Mijoler destaca que serà un “referent” a l’àrea metropolitana en matèria de transició ecològica.

Sigui com sigui, des de la plataforma Ni un pam de Terra han mostrat sempre el seu rebuig a un projecte que titllen de “faraònic”. Per tot plegat, conjuntament amb Depana van presentar al·legacions al primer planejament a finals del 2020; aquell, però, va ser modificat fa dos anys per introduir-hi canvis. Una d’aquestes variacions té a veure amb el soterrament de la C-31, ja que amb anterioritat el projecte preveia que el barri s’elevés per sobre d’aquesta via. També s’ha descartat fer un viaducte per connectar el barri amb la C-32, per perill que podria haver implicat sobre la bassa del Prat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram