caserna

El desmantellament de la caserna és una reivindicació històrica. Foto: Arxiu

El desmantellament de la caserna de Santa Eulàlia sembla més a prop que mai. Si bé l’any passat l’Ajuntament va signar un acord amb el ministeri de Defensa per accelerar-ne el tancament, ara el govern de l’Estat ha anunciat la seva intenció de fer-hi 1.600 habitatges socials. Aquests pisos formen part de la promesa del president Pedro Sánchez de construir-ne 20.000 arreu d’Espanya, molts dels quals a terrenys de l’exèrcit.

Aquest anunci ha estat rebut amb satisfacció a Sant Boi, tant per part de l’Ajuntament com dels veïns. Fonts municipals celebren, en declaracions a Línia Mar, que aquesta notícia accelerarà el desmantellament de la caserna militar, tot i que es mostren cautelosos, atès que l’operació trigarà encara a ser realitat. I és que abans caldrà tirar a terra l’aquarterament i traslladar els militars a una altra ubicació, la qual, tot indica, serà a prop de les pistes d’atletisme.

Volen equipaments

Els veïns, per la seva banda, donen el vistiplau a la construcció de pisos socials, però avisen que aquests habitatges “han d’anar acompanyats d’equipaments i serveis públics”. Així ho expressa Xavi Ladero, portaveu de la Federació d’Associacions de Veïns de Sant Boi, en una conversa amb aquesta publicació. “S’ha de preveure abans sòl per a equipaments”, reitera Ladero.

Sobre aquesta qüestió, des del consistori s’afanyen a dir que els pisos socials aniran acompanyats de serveis i zones verdes per als veïns, el que suposarà una transformació sense precedents a la ciutat. És el que precisament va explicar l’alcaldessa, Lluïs Moret, en una entrevista de l’octubre a Línia Mar. “[El desmantellament de la caserna] és el gran projecte de futur a mitjà i llarg termini de la ciutat”, va expressar aleshores la batlle, que va prometre que el barri resultant complirà amb els estàndards de “sostenibilitat i dels nous models urbanístics”.

Sigui com sigui, des del moviment veïnal reclamen que aquest procés es porti a terme amb la participació dels santboians, a través d’un procés participatiu obert a cada ciutadà. “Espais tan grans com aquests no els ha de definir només l’Ajuntament o les associacions de veïns”, defensa Ladero.

Amb tot, i tornant a la qüestió dels habitatges promesos pel govern central, la promoció anunciada a Sant Boi és la més gran prevista a Catalunya. En aquest sentit, la intervenció del Sepes –que és l’entitat pública del sòl i és gestionada per Transports–, és crucial, ja que permetrà accelerar l’edificació dels habitatges. No és el cas, però, dels terrenys santboians, que són de sòl considerat no finalista, és a dir, que calen encara projectes d’urbanització o requalificacions, processos que poden endarrerir l’inici de les obres. Per tant, malgrat l’anunci esperançador, la seva execució cal situar-la a mitjà o llarg termini.

Malgrat tot, la fi de la caserna militar de Santa Eulàlia sembla estar més a prop que mai. Així ho senten els veïns, segons reconeix Ladero, i el consistori, tot i que ambdós actors són prudents i descarten llençar les campanes al vol, ja que no és la primera vegada que aquest somni s’ha tingut a tocar i ha acabat en fracàs.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram