Les inundacions posen en perill els cultius al Parc Agrari. Foto: Àlex Recolons / ACN

Cinc anys. És el temps que creuen que tardaran a desaparèixer els pagesos de Gavà i Viladecans si s’amplia la Zona d’Especial Protecció per a les Aus sense tenir-los en compte. Ho van advertir l’Agropecuària de Gavà i la Cooperativa Agrícola de Viladecans en un comunicat recollit per l’ACN on lamenten que, tot i treballar mil hectàrees de conreu entre els dos municipis, un terç del Parc Agrari, no estan representats a la Comissió del Delta del Llobregat.

Les dues entitats agrícoles consideren que la ZEPA que planteja el departament de Territori, exigida per la Comissió Europea, farà que els conreus siguin inviables, ja que es convertiran en “la menjadora d’aquests ocells”. Per això, els agricultors consideren que la seva activitat corre el perill de desaparèixer en un lustre si no se’ls té en compte a l’hora d’ampliar les zones de protecció dels ocells.

INVERSIÓ ENVERINADA
En el mateix comunicat, els pagesos també critiquen l’anunci que va fer el conseller de Territori. Damià Calvet va dir que invertiran 74 milions d’euros per a millorar l’estat ambiental del Parc Agrari i el Delta. La inversió es farà a través de l’Agència Catalana de l’Aigua, però més de dos terços serviran per millorar les depuradores de Gavà i El Prat.

Per això, els pagesos diuen que l’anunci arriba “tard i enverinat”, ja que fa anys que reclamen una inversió mínima per millorar el drenatge del Parc i acabar així amb les inundacions que els fan perdre totes les collites, l’autèntic perill que pot acabar amb la pagesia al Parc Agrari.