El centre de Cal Ganxo on estaven allotjats els menors. Foto: Fundesplai

Els Mossos d’Esquadra continuen investigant el doble atac al grup de menors d’edat no acompanyats (MENA) que, fins fa unes setmanes, la Generalitat mantenia allotjats al centre de Cal Ganxo. Fonts dels Mossos d’Esquadra han explicat a Línia Mar que, de moment, s’ha pres declaració a la directora del centre, a un vigilant, a tres menors tutelats del centre i al menor ferit que va haver de ser hospitalitzat arran de l’assalt al centre que van protagonitzar un grup de joves del poble el passat 9 de març. Segons la policia catalana, les declaracions han de servir per identificar els atacants que van entrar al centre i per determinar si es tracta d’una baralla entre joves o d’un acte amb rerefons racista. Pel que fa a la concentració que hi va haver davant del mateix centre l’endemà, 10 de març, diferents mitjans han explicat que en aquest cas es van sentir lemes i crits racistes.

Si la policia catalana conclou que només es va tractar d’una baralla, els autors seran acusats d’un delicte lleu per lesions i d’un altre per danys, pels desperfectes causats a la casa de colònies. D’aquesta manera l’acusació i les possibles penes serien menors. Però si els agents hi detecten un component racista, llavors es podria atribuir als autors un delicte d’odi i les acusacions podrien ser més greus. De moment, la Fiscalia de Delictes d’Odi no s’ha pronunciat a l’espera de tenir les conclusions de la investigació que estan duent a terme els Mossos d’Esquadra.

VISIONS OPOSADES
Qui també està a l’espera d’aquestes conclusions és el govern municipal. A través d’un comunicat publicat el dilluns 11, l’Ajuntament va condemnar els fets “enèrgicament”.

Però en declaracions a diferents mitjans, l’alcaldessa Maria Miranda va explicar que els fets podrien ser una baralla entre joves i per això assegura que, fins que no hi hagi les conclusions de la investigació dels mossos, no decidiran si el consistori es persona com a acusació particular per un delicte d’odi. Aquest mitjà s’ha intentat posar en contacte amb l’alcaldessa, però no ha obtingut resposta.

Aquesta posició contrasta amb la de la Generalitat, que el mateix dia 11 ja va anunciar que portaria el cas als tribunals i que denunciaria els fets davant la Fiscalia de Delictes d’Odi.

CAP RELACIÓ
Per altra banda, el cap de la Policia Local, Raúl Vergel, va desvincular l’augment dels delictes registrats a la ciutat durant els últims mesos amb la presència del grup de menors tutelats. Vergel va explicar que els casos es van reduir quan es van detenir els autors, diferents grups de delinqüents reincidents.

Contra el racisme i la xenofòbia

Diferents grups i entitats van convocar, el dia 11, una manifestació davant l’Ajuntament de rebuig als atacs patits pels MENA i contra el racisme i la xenofòbia. Durant l’acte, un grup de veïns va increpar els manifestants amb crits i proclames, algunes també racistes.