La zona dels Joncs, a Gavà, és una de les salvades per la sentència del TSJC que anul·la el PDU. Foto: Arxiu

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha declarat “nul de ple dret” el Pla director urbanístic dels àmbits d’activitat econòmica del Delta del Llobregat que afectava diferents espais de Gavà i Viladecans, així com de Sant Boi.

Concretament, el PDU afectava Can Sabadell i Sarral Llarg a Viladecans, els Joncs i la Marinada a Gavà i la zona de Llevant i l’antic Hipermercat a Sant Boi. En aquests terrenys, que fins ara eren agrícoles i estaven dedicats al cultiu, els tres ajuntaments plantejaven dedicar-los a usos industrials, logístics o d’oficines, entre d’altres.

Aquesta sentència del TSJC se suma a les dues que el mateix tribunal va emetre recentment i que també anul·lava de ple dret el PDU Granvia que impulsaven l’Ajuntament de l’Hospitalet i la Generalitat. Com en aquelles dues sentències, els magistrats del TSJC consideren que els ajuntaments van infringir el règim competencial a l’hora de tramitar el PDU del Delta del Llobregat.

Els magistrats consideren que les requalificacions de terrenys agrícoles que s’han fet per convertir-los en sòl urbanitzable són competències de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que és qui hauria d’haver aprovat aquest PDU.

RECLAMEN CANVIS A L’URBANISME
Davant d’aquesta sentència, la plataforma SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet demana als dirigents de l’AMB que replantegin “els objectius i l’abast del Pla Director Urbanístic Metropolità”. També consideren que els magistrats obren la porta “a una nova concepció de l’urbanisme metropolità”.

Per això tornen a insistir perquè s’aprovi una moratòria de dos anys a tots els projectes urbanístics de la comarca, temps que volen que s’aprofiti per obrir un “ampli procés participatiu” perquè els habitants del Baix Llobregat i l’Hospitalet triïn quin ha de ser el futur de la comarca.

Per altra banda, el grup municipal d’Esquerra Republicana de Viladecans reclama al govern municipal del PSC i comuns que acatin la sentència. També exigeixen a l’equip de Carles Ruiz que protegeixi els espais naturals i el Parc Agrari després del revés judicial.