Festa Esplai

Imatge del Festa Esplai de principis del maig, al parc nou. Foto: Fundesplai

El macrooperatiu policial contra el cultiu i venda de marihuana a la Setena Fase de Sant Cosme va tornar a posar el barri als titulars. Tornaven els fantasmes del passat, aquells que li col·locaven la gramalleta de barri conflictiu i perillós. Aquella operació es va saldar amb sis detinguts i la clausura d’una “factoria de marihuana”, tal com la van descriure els Mossos. De fet, el consistori va tapiar els baixos d’un edifici amb ciment per evitar que s’hi tornés a cultivar marihuana. Fonts municipals confirmen que estan en contacte amb l’Agència de l’Habitatge per veure què fer amb aquests pisos, que previsiblement es destinaran a usos socials.

Però un fet d’aquestes característiques no pot entelar la feina que s’està fent a Sant Cosme, i en concret en aquesta zona específica del barri, per millorar la seva situació. Així ho destaquen fonts municipals i va deixar clar la policia catalana en una roda de premsa posterior a l’operació, en la qual es va expressar la necessitat de tallar en sec un fenomen com és el cultiu i venda de marihuana, que impedeix el progrés social.

Una feina diària

En paral·lel a aquestes informacions, hi ha una feina –sovint a l’ombra i que passa desapercebuda– per part dels veïns i de les entitats per millorar el barri. Hem parlat amb diversos actors de Sant Cosme per conèixer-les més a fons i mostrar l’altra cara d’un barri que lluita per trencar els estereotips negatius que encara li pesen.

Martí Miquel és educador social al barri des de fa 15 anys i és al capdavant de l’entitat GATS, que impulsa el festival Esperanzah! i altres projectes comunitaris. “Són coses que passen al barri”, diu Miquel referint-se al cultiu de marihuana i altres delictes, “però no són totes les que hi passen”, afegeix. Aquest educador social recorda que a Sant Cosme es porten a terme “iniciatives molt positives” que no són “tan vistoses” com les operacions antidroga, però que tenen un impacte positiu a la comunitat.

Hi coincideix Carles Xifra, director general de Fundesplai, una entitat que té la seu a Sant Cosme des de fa 15 anys. Allà treballen prop de 350 persones i, al llarg del dia, n’hi poden passar fins a un miler. “Això dona vida al barri”, afirma. De fet, a principis de maig van organitzar la tradicional Festa de l’Esplai al parc Nou, que serveix per donar la benvinguda a l’estiu i que va portar al barri milers de persones.

Amb tot, Xifra destaca la feina coordinada de les entitats per millorar Sant Cosme, a través de la taula comunitària. “Ens hi estem deixant la pell”, remarca.

I és que el barri ha canviat molt els últims anys, coincideixen tots els entrevistats. Pietat Bodelón, directora de l’escola Jaume Balmes, reivindica que “l’autoestima” i “l’orgull de pertinença” han crescut entre els veïns. A l’escola, corrobora, la convivència és “magnífica”, i ho confirma el fet que enguany cap professor ha demanat el trasllat del centre. “La gent del barri m’ha donat moltíssim com a persona”, reconeix Bodelón, que destaca que el barri és un referent educatiu per programes com l’aprenentatge dels escacs, que fa anys que impulsa la Jaume Balmes i que ja fa anys va portar a Sant Cosme a una personalitat política com la primera dama canadenca per interessar-se per la iniciativa. “Sant Cosme no és el que t’imagines i surt a les notícies, és un barri digne”, conclou Bodelón.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram