L’Atrium va ser l’escenari escollit per constituir el nou Ple de l’Ajuntament de la ciutat, que va tornar a investir Carles Ruiz alcalde gràcies a la majoria absoluta aconseguida pel PSC el 26-M.

A les eleccions municipals del 26 de maig, els socialistes van aconseguir 13 regidors gràcies als 11.771 vots (40,14%) obtinguts. En comparació amb el 2015, això representa un increment de gairebé 1.880 suports. De fet, per trobar l’última majoria absoluta dels socialistes al Ple cal remuntar-se fins al mandat del 2007-2011, quan també van aconseguir tretze representants al Ple.

Tot i que Ruiz i el seu equip podien governar en solitari sense dependre de cap altre partit, el PSC ha decidit renovar el pacte firmat en l’anterior mandat i reeditar l’aliança amb els comuns, un dels partits que ha sortit més mal parat del 26-M. La llista liderada per Encarni García va sumar 1.687 vots (5,75%), perdent 785 suports en comparació amb fa quatre anys i quedant com a última força del Ple després de perdre un dels dos regidors que tenia fins ara.

VICTÒRIA HISTÒRICA
Aquest govern tindrà al davant una oposició més reduïda que en l’anterior mandat, ja que al Ple hi haurà cinc partits en comptes de set. Qui la liderarà serà Esquerra Republicana, que s’ha convertit en la segona força del Ple després d’aconseguir 5.216 vots (17,79%), els millors resultats de la història dels republicans a l’Ajuntament des de la recuperació de la democràcia.

Com va recordar Lligadas durant el Ple d’investidura, fa cinc anys ERC no tenia presència al Ple i ara són la segona força. En el seu discurs, la cap de llista dels republicans va dir a Ruiz que la majoria absoluta no és “un xec en blanc” i li va recordar el cas Inipro, però també va estendre la mà al govern per buscar acords en aquells temes sobre els quals es puguin entendre.

El partit de Junqueras, que ha sumat 2.556 vots més que el 2015, ha permès situar els republicans per davant de Ciutadans, que cau de segona a tercera força.

Els taronges, que aspiraven a millorar els resultats de fa quatre anys, mantenen els quatre regidors que van obtenir el 2015 gràcies als 4.442 vots aconseguits (15,15%) i que representen un increment de gairebé 890 suports.

Qui completa la representació del Ple és Podemos, que el 26 de maig va aconseguir entrar amb força i va sumar dos regidors gràcies a les 2.119 paperetes rebudes (7,23%).

Finalment, queden fora del Ple el Partit Popular, Vox i les llistes municipalistes impulsades pels regidors Puri González i Eduard Tobaruela. Tampoc aconsegueix recuperar la seva presència Junts per Viladecans.

EN FEMENÍ
Un dels elements que més destaquen del nou Ple que es va constituir el 15 de juny és que serà el més femení de tot Catalunya.

Amb 15 de 25 regidores dones, el Ple arriba al 60%, la xifra més alta entre totes les ciutats de més de 50.000 habitants, superant municipis com Girona, on és d’un 59%, o Sant Cugat i Vilanova i la Geltrú, on arriben al 52% de dones al Ple.