pota blava

Pollastres Pota Blava. Foto: Gemma Sánchez/ACN

L’Ajuntament del Prat posarà en marxa una granja comunitària que permeti popularitzar la criança del pollastre amb IGP Pota Blava. Davant la falta de relleu generacional de l’actual Associació de Criadors, el consistori planteja la creació d’una fundació on en siguin membres les AFA de les escoles i altres entitats i empreses de la ciutat, així com veïns a títol particular.

La intenció municipal és que cada membre pugui criar durant l’any el seu propi pollastre per presentar-lo a concursos i, arribat el moment, sacrificar-lo per cuinar-lo. “Farem el que calgui per conservar la criança del Pota Blava, que és una senya d’identitat de tots els pratencs”, assevera l’alcalde, Lluís Mijoler.

La Fira Avícola, el millor aparador per a la proposta

Mijoler ha detallat la proposta durant la trobada anual amb la premsa, amb motiu de la celebració de la Fira Avícola, que arrenca avui i s’allargarà tot el cap de setmana.  La previsió és que aquest cap de setmana el consistori presenti públicament el primer esbós d’aquest projecte, per tal de dedicar tot el 2024 a fer un estudi de viabilitat i buscar els primers membres de la fundació. L’alcalde confia poder presentar oficialment la seva constitució durant la fira del 2024 perquè estigui ja en marxa al llarg del 2025.

Seguint el rastre dels horts urbans comunitaris, l’Ajuntament del Prat vol posar en marxa una granja popular de gestió compartida. L’espai ideat per a aquesta futura fundació és, precisament, un petit tancat de 400 metres quadrats que hi ha entre els horts urbans del Prat, a la carretera de la Bunyola. Aquest corral l’utilitza ara l’Associació de Criadors de la Raça Prat, on hi ha un centenar d’exemplars. La intenció és que la futura fundació rellevi aquesta entitat -ara gestionada per octogenaris- i que l’espai es pugui adequar per a l’ús comunitari dels diferents membres que en formin part.

Similar a la comunitat energètica

Mijoler apunta que seria un concepte similar a la comunitat energètica, en la qual una persona forma part d’una comunitat, però la placa solar no la té instal·lada pròpiament a casa. “Amb la fundació del Pota Blava, podràs criar un pollastre, però no l’hauràs de tenir al pati, on actualment seria il·legal”, apunta com a exemple.

L’alcalde avisa que hi ha un “perill real” que la criança popular desaparegui, de manera que el consistori farà “el que faci falta” per preservar-la. En aquest sentit, recorda que fa vuit anys l’Ajuntament ja va actuar per rescatar i municipalitzar l’única granja que es dedica a comercialitzar el pollastre pratenc, des d’on cada any es crien unes 10.000 peces. Igual que aleshores van actuar per salvar la producció de caràcter comercial i culinària, insisteix que ara ho faran per garantir la continuïtat de la criança “més lligada a la identitat”.

I és que Mijoler assegura que el concepte Pota Blava ha esdevingut “la principal senya d’identitat dels pratencs”. “Fa dècades feia vergonya dir que vivies al Prat, però ara tothom se sent molt orgullós i arreu on va s’identifica dient que és Pota Blava”, afegeix, tot destacant que garantir la criança popular “és una manera de mantenir una tradició que es remunta al segle XVI”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram