Foto: Ramon Josa

Maria Miranda ha revalidat l’alcaldia gràcies al pacte d’esquerres firmat entre el PSC, Movem Castelldefels i Esquerra Republicana. Com ara fa quatre anys, la majoria aconseguida per la suma dels tres partits d’esquerres del Ple serveix perquè la cap de llista socialista sigui alcaldessa, aquesta vegada per als quatre anys, i manté a l’oposició Manuel Reyes.

El candidat a l’alcaldia del Partit Popular, que el 26-M va aconseguir la tercera victòria consecutiva en unes municipals, ha tornat a veure com els vuit regidors aconseguits es queden a l’oposició davant l’aliança entre socialistes, comuns i republicans, que suma 14 regidors i es garanteix la majoria absoluta sense la necessitat de JxCat.

Durant el Ple de constitució del nou consistori, Reyes va criticar el pacte dient que “no l’ha votat ningú” i que “sumar regidors als despatxos no significa sumar la voluntat dels votants”. Però tot i les crítiques, els vuit regidors aconseguits pel PP el 26 de maig, els mateixos que fa quatre anys, continuaran a l’oposició.

El líder popular, que en aquestes eleccions va rebre 7.904 vots (29,28%), 1.405 més que el 2015, va recordar al PSC que “hi havia alternatives per formar altres majories” i, tot i advertir que farà una oposició dura al govern d’esquerres, manté la porta oberta al PSC “per arribar a acords”.

UNA SOLA ALCALDESSA
Un altre partit que el 26-M va augmentar els suports rebuts el 2015 va ser el PSC, que va passar de quatre a sis regidors després de rebre 5.430 vots (20,12%), 1.631 més que ara fa quatre anys.

Amb aquests resultats, Maria Miranda no haurà de compartir l’alcaldia amb ningú, com ha passat en aquest darrer mandat, i podrà ocupar el càrrec els pròxims quatre anys. Tal com recull l’ACN, durant la investidura, la batllessa va dir que els veïns han enfortit el pacte d’esquerres i que “han apostat per un govern de majoria estable que garanteixi el progrés de la ciutat”.

ESQUERRA TAMBÉ CREIX
La majoria també s’ha vist enfortida gràcies al creixement d’ERC, que ha passat de tres a quatre regidors després de sumar 4.290 vots (15,89%), gairebé el doble dels que va rebre el 2015.

Aquests resultats els deixen a tocar dels quatre regidors de Movem, la llista encapçalada per Candela López que ha quedat en tercera posició després de sumar 4.330 suports (16,04%), un increment de 590 vots en comparació amb ara fa quatre anys.

CAUEN PERÒ CONTINUEN
L’únic partit que va formar part del govern l’anterior mandat i que no ha crescut és JxCat, que ha perdut un regidor i es queda amb un representant després de sumar 1.525 vots (5,65%), perdent-ne 533 des del 2015. Durant el Ple, el regidor postconvergent, Xavier Amate, va votar en blanc i es va obrir a formar part del govern, mostrant la seva “voluntat de participar”.

L’altre partit que també ha perdut suports en comparació amb el 2015 és Ciutadans. Els taronges han aconseguit mantenir els dos regidors que van tenir en l’anterior mandat tot i perdre 355 vots i quedar-se amb 1.777 suports (6,58%).