Gavà-Mines

En una de les mines s’han localitzat dues olles de cuina, de mida mitjana, Foto: Ajuntament de Gavà

L’Ajuntament de Gavà i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas a Catalunya (CSIC) van anunciar divendres la descoberta de 24 accessos a mines prehistòriques a la zona de Les Ferreres, al terme municipal de Gavà.

Les investigacions de la Institució Milà Fontanals d’Investigació en Humanitats, amb la col·laboració de l’Ajuntament i el Museu de Gavà, dirigides per l’arqueòleg Ferran Borrell, han permès trobar tres noves boques a les 21 ja descobertes entre els anys 2018 i 2021.

Mines de 6.000 anys d’antiguitat

D’acord amb els resultats de les anàlisis de Carboni 14, les restes arqueològiques tenen 6.000 anys i daten del Neolític i podrien ser anteriors a les de Can Tintorer i esdevenir les més antigues del municipi, segons les primeres hipòtesis de l’equip d’investigació de la Institución Milá y Fontanals de Investigación en Humanidades-Consejo Superior de Investigaciones Científicas (IMF-CSIC), dirigit per l’arqueòleg Ferran Borrell.

Borrell també valora el fet que la troballa no ha estat casual i s’ha fet en el marc d’una investigació científica que té previst continuar fins l’any 2025.

Durant la roda de premsa de presentació de la troballa arqueològica, l’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, va qualificar la troballa de les noves boques de mines “com una gran notícia patrimonial”, i va afegir que “el nostre jaciment ja és un referent del neolític a escala europea, com les mines amb pous, cambres i galeries més antigues que es coneixen i les úniques del període dedicades a l’extracció d’un mineral que té un ús ornamental i un valor simbòlic”. 

Per la seva banda, el delegat del CSIC a Catalunya, Lluís Calvo, va remarcar que la col·laboració entre els investigadors de la IMF-CSIC i l’Ajuntament i el Museu de Gavà ajudarà a aconseguir l’impacte social de la recerca que es busca des d’Europa. “La recerca europea actualment busca tres objectius: assolir l’excel·lència científica, aconseguir la transferència de la recerca i la innovació, i, en tercer lloc, arribar a la societat”, va afirmar.

Les troballes contribueixen a estendre una mica més el complex miner neolític cap al límit nord-oest de Gavà.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram