Més de 580.000 electors estan cridats a votar diumenge a les municipals a tot el Baix Llobregat. Foto: Arxiu

La zona del delta es prepara de cara a diumenge per decidir el futur dels seus ajuntaments. En una zona tradicionalment dominada pels partits d’esquerra, la gran pugna tindrà lloc a Castelldefels, on ara fa 4 anys el popular Manuel Reyes va arrabassar la històrica alcaldia al PSC.

De moment, i segons una enquesta publicada per El Llobregat que analitza la intenció de vot dels 580.000 electors de la comarca, els socialistes seguirien sent, amb el 25% dels vots, la força política més votada al Baix, però seguida de prop per Ciutadans, amb el 20%, i Podem, amb el 12%. Pel que fa a CiU, la coalició nacionalista quedaria en quarta posició amb el 10,6% dels vots –el 2011 va ser la segona força més votada, per darrere del PSC, amb el 17% dels suports–. Els populars, per la seva banda, caurien a la cinquena posició –10%–, després d’haver estat la tercera força a la comarca amb el 15% dels suports.

EL BASTIÓ BLAU DE LA COMARCA
Castelldefels ha estat un dels punts calents de la legislatura. Des de la polèmica pel contracte d’escombraries a la ciutat –que ha enfrontat de manera vehement el govern i l’oposició en els últims mesos–, a la ruptura del pacte de govern entre CiU i PP, l’actualitat castelldefelenca ha estat intensa en els darrers quatre anys.

De cara a diumenge, a la ciutat concorreran un total de nou candidatures, dos menys que les que es van presentar l’any 2011. Són PP, PSC, CiU, AVVIC, Movem –integrada per ICV-EUiA, MES, Equo i Entesa–, ERC, Castelldefels Sí Pot –formada per membres de l’assemblea local de Podem–, Ciutadans i UPyD.

La lluita més aferrissada, tanmateix, serà la que protagonitzaran Manuel Reyes (PP) i Maria Miranda (PSC), els quals, amb vuit i set regidors respectivament, es presenten com els favorits. L’escenari postelectoral deixa oberta la possibilitat d’un pacte de les forces d’esquerres de la ciutat per intentar accedir a l’alcaldia en cas que el PP tornés a guanyar.

CONNIVÈNCIA DE L’ESQUERRA
L’escenari a Viladecans, Gavà i el Prat és força diferent. En aquestes ciutats predomina l’esquerra, sobretot per un pacte que es produeix a totes tres: el que permet governar el PSC a Viladecans i Gavà amb el suport d’ICV-EUiA, i el que permet governar els ecosocialistes al Prat, amb el suport del PSC.

En el cas de Viladecans, 10 candidatures es disputaran aconseguir l’alcaldia: PSC, PP, ERC, CiU, Ciutadans, PxC, ICV-EUiA, Guanyem, Sí que es pot i UPyD. L’actual alcalde, Carles Ruiz, es presenta a la reelecció.

A Gavà, per la seva banda, concorreran 12 candidatures. L’actual alcaldessa, Raquel Sánchez –que va accedir al càrrec el febrer de l’any passat substituint Joaquim Balsera– afrontarà la seva primera prova de foc en uns comicis on la seva formació intentarà mantenir els nou regidors que té actualment. PP, ICV-EUiA, CiU, ERC, Ciutadans, PxC, Sí que es pot, CUP, Guanyem, Gent de Gavà i UPyD completen la llista de candidatures.

En el cas del Prat, Lluís Tejedor torna a presentar-se a la reelecció després d’haver governat el municipi des del 1982. Tejedor s’enfrontarà a les altres nou candidatures que es presenten a les eleccions de diumenge: PP, PSC, CiU, ERC, Ciutadans, Alternativa d’Esquerres, PxC, Guanyem i Sí que es pot.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram