La Pineda del sector Marinada, a Gavà. Foto: Neus Màrmol

El futur del Delta del Llobregat torna a estar al centre de l’actualitat. El passat mes de març el Departament de Territori i Sostenibilitat va iniciar els treballs de redacció del nou Pla director urbanístic (PDU) d’àmbits d’activitat econòmica del Delta del Llobregat, un projecte que afecta Gavà, Viladecans i Sant Boi i que pretén crear un “important pol d’activitat econòmica a la zona”, “l’ordenació dels límits del Parc Agrari” i la “millora de la connectivitat del territori”, entre altres.

Aquest projecte, tanmateix, ja ha topat amb el rebuig de diversos grups ecologistes, que asseguren que el seu desenvolupament perjudicarà el Delta. “El que fa el Pla és impulsar la creació de nous polígons industrials en aquest espai natural”, explica a Línia Mar Jaume Grau, president del grup Les Agulles, d’Ecologistes en Acció.

Tot i que els ecologistes veuen parts positives del PDU, com ara la incorporació al Parc Agrari de terrenys a prop del Remolar-Filipines, la resta del Pla, assegura Grau, “segueix la vella lògica del creixement urbà per generar activitat econòmica”, i afirma que el PDU “és un premi de consolació pel fiasco d’Eurovegas”. I és que el mateix dia que es va conèixer que Eurovegas no s’edificaria al Baix, els alcaldes de Cornellà, Gavà, Viladecans i Sant Boi van enviar una missiva al president de la Generalitat, Artur Mas, reclamant inversions alternatives a la comarca, una de les que més ha patit els efectes de la crisi i de la desocupació.

El Pla s’està posant ara en coneixement de les entitats i, en aquest sentit, Les Agulles és una de les quals ha presentat al·legacions, entre altres. “El sòl és un bé escàs, limitat i no recuperable”, afegeix Grau.

POSITIU PER ALS CONSISTORIS
Per la seva banda, els consistoris implicats tenen una visió molt diferent de la qüestió. “L’objectiu principal del PDU és, justament, augmentar i preservar els espais naturals”, assegura a aquesta publicació Carles Ruiz, alcalde de Viladecans. Per la seva banda, Fidel Vázquez, director de Serveis d’Urbanisme de Gavà, admet que “amb aquest pla es permetrà construir a la zona”, tot i que l’ocupació “no serà del 100% de l’àmbit”. Vázquez, però, explica que el PDU, de moment, està “estudiant àmbits” per tal de saber “on es podrà urbanitzar i quins espais s’hauran de preservar”, com “la zona dels Joncs o la Marinada”, entre altres. “El PDU vol fer compatibles el creixement econòmic amb la protecció del medi ambient”, conclou Vázquez.

El Delta, un espai degradat susceptible de millora

La coalició internacional d’ONG de preservació del medi ambient SEO/Birdlife ha elaborat recentment un mapa de 50 espais de l’Estat susceptibles de millora per evitar la seva degradació. Un d’ells és la zona del Delta del Llobregat.

En concret, aquest informe aconsella tot un seguit d’actuacions que cal fer per restaurar l’espai natural, com són el desbrossament dels matolls de la zona per fomentar la cria d’espècies d’ocell com l’abellerol, o la construcció d’un filtre que depuri parcialment els vessaments urbans al riu. Aquestes mesures ajudarien a complir amb les directives de la Unió Europea, que s’ha marcat com a objectiu que l’any 2020 un 15% de les zones d’interès natural degradades hagin estat restaurades.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram