Una imatge del Ple que va aprovar l’adhesió. Foto: Línia Mar

Castelldefels va viure un Ple amb banda sonora inclosa el passat dijous 23. Durant la sessió es va debatre –entre altres– l’adhesió de la ciutat a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), una qüestió que va desfermar passions a dojo, amb manifestacions a favor i en contra. Per una banda, els independentistes partidaris de l’ingrés, convocats per ERC, i, per l’altra, detractors de la iniciativa, congregats per Societat Civil Catalana (SCC).

Tot i que l’ingrés a l’AMI només va ocupar la part final de la sessió, des del minut u els crits dels manifestants a l’exterior van omplir els silencis d’una sala expectant per poder començar a debatre sobre la qüestió nacional. Les banderes del ‘junts millor’ i la rojigualda dels membres de SCC pugnaven –literalment– amb alguna estelada per fer-se un lloc en una sala plena a vessar.

RETRETS A TORT I A DRET
Va obrir foc Dolores Agenjo, membre de SCC, que va llegir un comunicat on assegurava que Castelldefels “mai no ha estat un municipi separatista” i va titllar l’AMI de ser una entitat amb objectius “antidemocràtics”.

Si durant aquests primers moments del Ple els sobiranistes de l’exterior duien la veu cantant, pocs minuts abans de les vuit de la tarda va arribar el torn dels unionistes, que van secundar la crida de SCC per manifestar-se al davant del consistori. En qüestió de minuts, prop de mig miler de persones amb banderes d’Espanya i alguna senyera van ocupar la plaça en una demostració de força important tant en nombre de manifestants com en soroll, ja que els crits de “España, unida, jamás será vencida” o els “visca Espanya i visca Catalunya” van convertir-se en un autèntic mantra fins al final del Ple més mediàtic que es recorda.

Tot i el rebombori, la moció es va acabar aprovant amb els vots d’ERC, CiU –les formacions que la van presentar–, Movem, PSC i Sí Pot (SP). Una moció que era condició sine quan non perquè els republicans entressin al pacte de govern i CiU donés suport a la investidura de l’alcaldessa López.

Antoni Casas, líder d’ERC, va argumentar l’ingrés de Castelldefels a l’AMI per “poder ajudar a fer un nou país”, mentre que Xavier Amate, de CiU, que va ser interromput en diverses ocasions per assistents al Ple, va destacar que l’ingrés faria “visible el sentiment d’una part de la població”.

En aquest sentit, Movem i PSC –dues formacions capitanejades per lidereses favorables al federalisme– van justificar el seu vot favorable a l’adhesió a l’AMI en base al fet que “era un dels punts de l’acord de govern”, tal com va assegurar el cinquè tinent d’alcalde i membre de Movem, Jordi Miralles, el qual va lamentar que ERC i CiU no acceptessin la seva proposta inicial de plantejar “una consulta a la ciutadania sobre l’adhesió”. “Per responsabilitat, vam haver d’acceptar aquest ingrés per propiciar el canvi polític a la ciutat”, va afegir Miralles.

Una postura similar va defensar Maria Miranda, primera tinent d’alcalde socialista, que va reconèixer que van haver de “cedir i assumir l’adhesió”, però que, “en cap cas”, el PSC de la ciutat “s’ha tornat independentista”. Mentrestant, de fons, els manifestants recordaven a la socialista allò de “no tot s’hi val per governar”, frase que va adreçar-li el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, aquell matí des de l’Hospitalet en relació amb el seu suport a la moció.

Especialment crític amb Miranda i López –i amb l’AMI– va ser l’exalcalde i portaveu del PP, Manuel Reyes, que en un to molt directe va acusar les dues formacions d’esquerra d’haver “traït” el seu electorat i d’haver-se “alineat amb la candidatura de Mas i Junqueras” per al 27S. Reyes no va voler finalitzar el seu parlament sense qualificar de “grans negociadors” els regidors d’ERC.

Després d’un Ple tens i farcit de retrets, la moció es va aprovar. Un conat de baralla entre un grup d’independentistes que va aparèixer a última hora i els unionistes –aturat per la policia– va posar fi a una jornada que va donar mostres de divisió a la ciutat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram