Una manifestació contra la pobresa energètica. Foto: Alèxia Vila / ACN

“La desigualtat és una ferida que no cicatritza”. Aquesta és l’advertència que fan des de Càritas Diocesana de Sant Feliu de Llobregat en la presentació del seu informe anual d’activitat, que recull la feina feta per l’entitat durant el 2018.

En aquest document expliquen que, l’any passat, van atendre 1.688 persones a Viladecans, 1.033 a Castelldefels, 406 a Gavà i 110 al Prat. D’aquestes, gairebé el 70% han necessitat suport en aquelles necessitats més bàsiques, com poden ser l’habitatge, la inserció laboral o l’alimentació.

De fet, com detalla en el seu informe, l’entitat ha detectat que ara atén menys llars i persones que en la pitjor època de la crisi, però que els que necessiten la seva ajuda la necessiten més sovint.

MÉS DESIGUALTATS
Des de Càritas alerten que la recuperació econòmica viscuda els darrers anys deixa una nova realitat “encara més preocupant”.

L’entitat explica que la recuperació no és igual per a tots i que encara no s’ha arribat a les xifres que hi havia el 2007. A més, adverteix que les persones en situació d’exclusió més severa han quedat en una posició encara més precària i han esgotat totes les xarxes de suport i seguretat.

MÉS IMPLICACIÓ
Davant d’aquesta situació, des de Càritas Diocesana de Barcelona, que també ha presentat el seu informe recentment, reclamen a totes les administracions públiques una major implicació en qüestions de desigualtat.

També demanen a l’Estat que augmenti la despesa en matèria d’habitatge i de protecció a les famílies perquè estigui al mateix nivell que la mitjana europea i reduir així la bretxa que separa la classe mitjana d’aquella que viu una situació de major precarietat i que va en augment.

Tenir feina ja no garanteix poder sortir de la pobresa

Si aquesta ferida provocada per la crisi econòmica no s’aconsegueix tancar és, en part, per la precarietat laboral.

Segons les xifres de Càritas, a Catalunya hi ha un 15,3% de treballadors pobres, és a dir, gent que tot i tenir una feina no aconsegueix arribar a final de mes.

Per a Salvador Busquets, director de Càritas Diocesana de Barcelona, aquesta dada “és molt preocupant”. I la situació és encara més greu si es té en compte el “context de suposada recuperació econòmica” que en principi viu el país.

INGRESSOS INSUFICIENTS
La precarietat laboral, en forma de contractes temporals o a temps parcial i de sous insuficients, se suma a l’elevat preu de l’habitatge i dels subministraments com la llum i l’electricitat.

Aquest conjunt de factors són els principals esculls que es troben les famílies i que les acaba abocant a una situació d’exclusió, deixant aquestes persones en una situació encara més vulnerable.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram