Fa poc menys d’un any Castelldefels va protagonitzar una de les sorpreses de les municipals de l’any passat. Tot i la victòria del PP –que va obtenir vuit regidors–, un pacte entre Movem, PSC, ERC i Sí que es Pot va desbancar els populars i va enviar l’exalcalde Manuel Reyes a l’oposició –CiU no va entrar al govern però va li donar suport des de fora–.

El quadripartit va catapultar a l’alcaldia la cap de files de Movem, Candela López, que va ser investida alcaldessa. Fruit de l’acord, López compartirà el bastó de batllesa amb la socialista Maria Miranda –ara primera tinent d’alcalde–, que agafarà les regnes de l’equip de govern l’any que ve i fins al final de la legislatura.

López fa un balanç positiu dels primers 12 mesos de mandat. “Hem consolidat un govern fort i estable”, diu, amb “esperit de diàleg i afany per trobar consens”, revertint la tendència política “negativa” que s’havia “instal·lat a la ciutat els últims quatre anys”, en al·lusió al govern anterior del PP. López també ha reivindicat el canvi de nom de la Ramon Fernández, les obres del quart institut i ha criticat les “mal planificades” obres del Passeig Marítim.

Miranda, per la seva banda, ha dit que la feina en l’últim any ha tingut “un clar accent social”.

CRÍTIQUES DEL PP
Reyes no ha trigat a respondre. “Fa un any es va segrestar la democràcia”, va arribar a dir Reyes en l’acte de campanya del dia 12 amb el ministre de l’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz. Per a l’actual cap de l’oposició, la ciutat “no està millor que fa un any”. “Tenim un govern que no treballa per millorar la vida dels veïns”, afegeix Reyes, que considera que Castelldefels “ha perdut grans oportunitats”.

Reyes també recorda qüestions importants com ara el serial de les guinguetes de la platja, l’entrada de Castelldefels a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) o l’augment del top manta.

EL PROCÉS ECLIPSA L’AGENDA
Tot i que López va arrencar el mandat fent realitat una de les seves promeses, la de garantir les beques menjador durant l’estiu per als infants de famílies amb dificultats, la qüestió sobiranista es va apoderar de l’agenda mediàtica local amb la moció d’adhesió a l’AMI, que va ser aprovada amb els vots dels quatre partits de govern i CiU, en un Ple amb dues manifestacions –independentista i unionista– que es van fer per torns aquell dia a l’exterior. Especialment polèmic va ser el vot favorable de Movem i PSC, dues formacions properes al federalisme.

EL SERIAL DE LES GUINGUETES
Una altra de les polèmiques de l’últim any ha estat relacionada amb les guinguetes de la platja. Un jutjat va condemnar el consistori a l’abril pel soroll que feien –Reyes va augmentar els decibels permesos per la normativa de 60 a 98–, una sentència que va celebrar López, la qual acusa l’anterior alcalde de voler “amagar els problemes sota la catifa”. Sobre aquesta qüestió, Reyes considera que el govern “posa obstacles al creixement econòmic”, tot i que l’alcaldessa va firmar un decret per aixecar les limitacions del soroll de les guinguetes a la revetlla de Sant Joan.

Pel que fa a les crítiques per l’augment del top manta a la ciutat, López va assegurar en una entrevista a La Vanguardia que estan treballant en projectes per regularitzar la situació dels manters.

Sigui com sigui, López ha afirmat que l’equip de govern “s’ha deixat la pell dia a dia” al llarg de 12 mesos on també hi ha hagut moments difícils, com la mort de l’exregidor i històric dirigent del comunisme català, Jordi Miralles, l’octubre de l’any passat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram