platja

Les platges de la ciutat tornen a omplir-se de banyistes. Foto: Ajuntament

Castelldefels és l’epicentre del turisme a la comarca. Així ho torna a corroborar l’informe anual del sector que acaba de publicar l’Observatori del Consell Comarcal, que indica que Castelldefels té el pes més gran en l’activitat hostalera, ja que produeix el 10% del PIB del sector al Baix Llobregat. Una comarca que, a més, recapta 1,2 milions d’euros de taxa turística, la vuitena al rànquing català. D’aquests diners, un 30% prové dels establiments de la ciutat.

Amb tot, des del Gremi d’Hostaleria ja es preparen per afrontar una temporada que, tenint en compte els bons números de la Setmana Santa, es preveu intensa.

Situació de les platges

Les altes temperatures de finals de l’abril i inicis del maig han fet avançar la temporada de bany. A Castelldefels, de fet, les platges del Baixador i de Lluminetes han revalidat la bandera blava que acredita la seva qualitat, mentre que la de la Pineda no s’ha presentat a concurs perquè l’Ajuntament diu que vol “garantir l’excel·lència” de la qualitat de l’aigua, davant del risc de nous trencaments del col·lector d’aigües residuals.

Ara bé, la preocupació pel futur de les platges preocupa els alcaldes del Delta. La regressió del litoral és una evidència, i les mesures per combatre-la comencen a ser posades en evidència per algunes administracions. Perquè quan no és el Port qui triga a fer l’aportació de sorra anual, és la Generalitat qui en dubta de l’eficàcia. Això és precisament el que ha passat enguany, ja que la directora general de Canvi Climàtic de la Generalitat, l’excupaire Mireia Boya, va afirmar fa algunes setmanes que portar sorra extra a les platges per lluitar contra la regressió és, literalment, “llençar els diners”. A més, Boya va augurar que algunes platges aniran perdent sorra fins a la seva desaparició. “El nivell del mar pujarà i tindrem platges més curtes”, va assegurar la directora general, que va apostar per regenerar les dunes com a element de defensa davant l’onatge dels temporals.

Aquestes declaracions, tanmateix, van ocasionar un fort malestar a la comarca, que van posar de manifest els alcaldes del Delta, amb el suport de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Sense anar més lluny, el seu vicepresident executiu, Antonio Balmón, va mostrar-se “preocupat i defraudat” per la postura de la Generalitat respecte de l’aportació de sorra anual, la qual permet garantir la pervivència d’aquests espais i salvar la temporada de bany, de la qual depenen molts negocis de la comarca. Qui també es va pronunciar en aquesta línia va ser l’alcaldessa de la veïna Gavà, Gemma Badia, que en una roda de premsa a la platja, envoltada dels alcaldes socialistes de la comarca, va dir que ERC i el Govern estaven “desconnectats” de la ciutadania. “No pot ser que una administració llenci la tovallola en una qüestió com aquesta”, va lamentar Badia, que considera que d’aquesta manera es “condemna a la desaparició” espais públics que són una riquesa i que cada any tenen milions d’usuaris. En concret, 11 milions durant tot l’any passat.

Una opinió similar és la de l’alcaldessa de Castelldefels, María Miranda, que en una entrevista recent a El Periódico es mostra “preocupada” pels efectes del canvi climàtic al litoral castelldefelenc. Amb tot, Costes de l’Estat estudia un projecte per estabilitzar les platges des del Prat fins a Castelldefels.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram