La pressió que els humans exercim sobre el medi natural que ens envolta està posant en perill les platges catalanes. Per tal de conscienciar la població que cal protegir i defensar les platges, l’Àrea Metropolitana de Barcelona ha organitzat una sèrie d’activitats als vuit municipis de l’AMB que tenen platja per tal de lluitar contra la regressió del litoral.

Una d’aquestes poblacions va ser El Prat, on diumenge 11 de novembre es va recrear el salvament d’un dofí per mostrar la gestió integral que l’AMB fa de les platges, inclosos els protocols d’arribada d’animals marins a la sorra i de la protecció d’espècies en perill d’extinció. Els dofins són uns dels mamífers marins que més pateixen la pressió humana sobre els ecosistemes marins.

Per altra banda, a les platges de Castelldefels i Gavà es van plantar exemplars de borró, unes plantes que potencien la formació de dunes híbrides i que protegeixen les platges dels temporals.

Una altra de les activitats impulsades va ser la neteja de vegetació invasora que es va fer a la platja de la Murtra de Viladecans. Amb aquesta actuació es van retirar les espècies que no pertanyen a la biodiversitat de l’espai natural per preservar la vegetació autòctona. Aquesta iniciativa va comptar amb el suport dels ajuntaments locals.

 

Estels solidaris per
la pau i la justícia

A la platja de Castelldefels, el mateix diumenge es va celebrar la cinquena edició de la jornada solidària Estels per la Pau. 5.000 persones van participar en l’acte organitzat per la Fundació Comparte, que treballa per millorar la qualitat de vida i l’educació dels infants a Hondures.