Viladecans arbres

Alumnes de la ciutat estudien els arbres en el marc d’un projecte de la UPC. Foto: ACN

L’Ajuntament de Viladecans s’ha marcat com a objectiu tenir 30.000 arbres al seu nucli urbà el 2030, pràcticament el doble dels 18.000 actuals. L’actuació s’emmarca en el programa Viu Verd que, segons diu l’alcalde del municipi, Carles Ruiz, “vol transformar la manera d’entendre la ciutat”, incorporant més zona verda.

A banda de plantar més arbres i crear més parcs, com el de Llevant, que serà un dels més grans de l’àrea metropolitana, el pla vol comunicar la zona boscosa i agrícola del terme municipal amb la trama urbana. Per saber com valoren els veïns la presència de verd al municipi i recollir propostes, el consistori aprofitarà la celebració de la Fira de Sant Isidre aquest cap de setmana per obrir un procés consultiu.

Arriba la Fira de Sant Isidre

L’alcalde ha exposat aquests objectius durant la presentació de la Fira de Sant Isidre que tindrà lloc aquest 18 i 19 de maig a la plaça de la Mediterrània, el Cúbic i el passeig de la Marina. La fira, que es fa juntament amb la Mostra d’Entitats, vol mostrar l’activitat econòmica i associativa del municipi, el productes agrícoles que es surten del Parc Agrari i la seva gastronomia.

Aprofitant la Fira de Sant Isidre, el “gran aparador del municipi”, segons Carles Ruiz, l’Ajuntament vol conèixer les opinions i aportacions de la ciutadania que ajudin a la creació del Pla de Naturalització de Viladecans, inclòs en el programa Viu Verd, que desenvoluparà la regla del 3-30-300. Segons aquesta regla, cada veí ha de veure 3 arbres des de casa, tenir un 30% de cobertura vegetal al seu barri i ser a 300 metres d’un parc amb vegetació.

Fons europeus per tirar endavant el pla

La Fundación Biodiversidad i el Ministeri de Transició Ecològica van concedir l’any passat 2,8 milions d’euros de fons europeus al consistori per impulsar aquests objectius. El projecte, que finalitzarà el 2025, és una aposta del govern municipal per fer realitat i demostrar que un model urbà en el qual la natura és més present també permet construir més salut entre les persones que hi viuen.

El nou eix verd a Ponent serà una de les actuacions centrals del programa, que busca connectar i potenciar els espais verds de la zona de Ponent tot creant una trama que travessi aquests barris fins a arribar a l’espai forestal. Per aconseguir-ho es naturalitzarà un tram de l’avinguda de Can Palmer i es densificarà la cobertura vegetal en parcs propers i carrers per configurar aquest gran eix verd.

També es potenciarà la natura en zones verdes ja existents, com els parcs de la Gent Gran, de la Pau i de la Marina, els jardins de Creu Casas, les places Llobregat i del Primer de Maig i la façana de l’autopista C-32 davant el Parc de Negocis. El nombre d’espais es podrà veure ampliat segons la diagnosi de la infraestructura verda per avaluar el compliment de la regla 3-30-300.

Amb aquestes mesures, l’Ajuntament vol augmentar la resiliència davant el canvi climàtic amb la incorporació de la natura com a element per avançar en la qualitat de vida i millorar la qualitat dels espais verds actuals.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram