Els vehicles més contaminants no podran circular per l’àmbit de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de les Rondes de Barcelona a partir de l’1 de gener de 2020, quan aquesta s’activarà de forma permanent. Des d’aquest dia, les restriccions funcionaran de dilluns a divendres laborables des de les 7 del matí fins a les 8 del vespre. Es tracta d’una mesura que afectarà tots aquells vehicles, tant de l’Estat com estrangers, als quals no els correspon cap etiqueta ambiental de la Direcció General de Trànsit (DGT): Zero, Eco, C i B. La ZBE Rondes de Barcelona serà una de les més grans d’Europa.

Aquesta iniciativa, impulsada per l’AMB i l’Ajuntament de Barcelona, inclou Barcelona (excepte la Zona Franca industrial i Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes), Sant Adrià, l’Hospitalet i part d’Esplugues i Cornellà. Tanmateix, els vehicles afectats podran circular tant per la ronda del Litoral com per la ronda de Dalt, ja que ambdues vies queden excloses de la restricció.

Per accedir a tota la informació sobre el nou reglament, es recomana visitar el web zbe.barcelona. En aquest mateix espai és on s’han de registrar els conductors i conductores de vehicles que no comptin amb etiqueta ambiental.

CINC EXCEPCIONS
La normativa preveu cinc tipus d’excepcions i autoritzacions. Així, no es veuran afectats per la mesura els vehicles dedicats al transport de persones amb mobilitat reduïda, els dedicats als serveis, els que comptin amb autoritzacions d’activitats temporals i els vehicles estrangers que acreditin que compleixin els requisits d’accés. Ara bé, s’hauran de registrar per no ser multats. A banda, els vehicles sense etiqueta ambiental podran accedir a deu autoritzacions diàries a l’any, les quals es poden demanar al mateix web zbe.barcelona.

A més,s’ha establert una moratòria d’un any per a furgonetes, furgons, camions, autocars i autobusos, encara que no els correspongui el distintiu de la DGT.

ALTERNATIVES
Per facilitar l’adaptació a l’entrada en vigor de la ZBE, l’AMB ha millorat el servei de Bus Metropolità i ha impulsat tres grans alternatives. En primer lloc, des de principis d’aquest 2019, els 36 municipis metropolitans disposen de la tarifa metropolitana, amb la qual paguen preus de la zona tarifària 1. D’altra banda, des del 2017, els propietaris empadronats en aquests municipis que es desfan del seu vehicle privat contaminant obtenen la T-verda metropolitana, un títol de transport públic. De moment, ja s’han lliurat més de 5.500 d’aquestes targetes. Per últim, s’ha posat en marxa el projecte Aparcaments d’Intercanvi, més coneguts com a Park & ride. Es tracta de pàrquings situats al costat d’estacions de transport públic, amb places exclusives per als usuaris d’aquest servei.

8 preguntes amb resposta

Quan s’aplicaran les restriccions a l’àmbit ZBE Rondes de Barcelona?
A partir de l’1 de gener de 2020, de dilluns a divendres laborables, de 7.00 a 20.00 h.

Llavors, no hi haurà restriccions de circulació els caps de setmana?
Efectivament. La mesura no s’aplicarà els caps de setmana.

Es podrà conduir per les rondes?
Sí, aquestes vies queden excloses de la restricció. Però, des de les rondes, els vehicles sense etiqueta ambiental no podran accedir a l’interior de la ZBE.

Com sé si m’afecten les restriccions?
Les restriccions afecten els vehicles als quals no els correspon l’etiqueta ambiental de la DGT (Zero, Eco, C i B). Els autobusos, autocars, furgonetes, furgons i camions tenen una moratòria d’un any.

És obligatori portar l’etiqueta de la DGT?
No, però és recomanable.

Al meu vehicle li correspon distintiu ambiental però no tinc l’etiqueta. On la puc demanar?
A les oficines de Correus, a través d’un gestor col·legiat o a través d’un taller mecànic associat al Gremi de Tallers de Reparació d’Automòbils de Barcelona.

Com es farà el control de vehicles a la ZBE?
De manera automàtica mitjançant un centenar de càmeres.

Quines són les sancions previstes?
Es preveuen sancions econòmiques de 100 euros.

 

Contingut elaborat amb la col·laboració de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.