El desmantellament de l’estació elèctrica és una reclamació veïnal històrica. Foto: Arxiu

El 29 de febrer es va aprovar per unanimitat al ple municipal la signatura d’un protocol d’intencions entre l’Ajuntament de Sant Boi i la companyia elèctrica Endesa per reordenar l’espai de la subestació elèctrica.

Les instal·lacions divideixen i dificulten la comunicació entre els barris de Camps Blancs, Casablanca i Vinyets-Molí Vell. A més, segons un informe de la Comissió Europea impliquen riscos de salut pels habitants i un impacte mediambiental, de soroll i paisatgístic.

Fa 24 anys, la Comissió d’Indústria del Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat el trasllat de la central, però no ha estat fins ara que l’Ajuntament ha arribat a un acord amb Endesa per resoldre el problema.

El futur ús de l’espai

Segons fonts municipals, l’espai que fins ara ocupa la subcentral elèctrica serà destinat a la construcció de nous habitatge i a l’habilitació de zones verdes, “d’acord amb la creació d’una ciutat saludable i sostenible dins dels criteris de l’Agenda 2030, tot apostant per la transició energètica i l’ús d’energies renovables”.

Juntament amb la caserna militar de Santa Eulàlia, l’espai ocupa una superfície de 16 hectàrees, que l’administració municipal vol reconvertir en un nou centre urbà, anomenat Districte Z. “Les actuacions d’encapsulament i trasllat no seran immediates perquè és una operació complexa”, adverteixen des de l’Ajuntament, que assegura que hi haurà un procés de participació ciutadana sobre el futur districte.

“Per a nosaltres és un primer pas que torna a obrir el camí d’una reivindicació veïnal de més de vint anys”, es felicita Amor del Álamo, l’actual presidenta de la federació. No obstant això, la Federació d’Associacions de Veïnes i Veïns de Sant Boi reclama un procés participatiu per decidir què es farà a la zona que quedi lliure.

Segons Del Álamo, l’Ajuntament té previst incloure la federació dins d’una comissió de seguiment. Tot i la bona predisposició per part dels responsables municipals, des de l’àmbit veïnal reclamen “una participació real i efectiva per part de les entitats i la ciutadania”.

El veïnat de Sant Boi tornarà a pujar a Sant Ramon per fer fora l’alta tensió: “És una ferida urbanística”
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram