Albert Villanueva

Albert Villanueva, de Tullianos. Foto: cedida

Gavà és un municipi que destaca per la seva tranquil·la platja, els seus paisatges de muntanya, els seus espàrrecs i també per ser la seu d’una trobada d’àmbit internacional dedicada a la mítica banda de rock progressiu britànica Jethro Tull, liderada per Ian Anderson. Enguany celebrava la seva vintena edició, que va reunir centenars de fans del grup vinguts de tota Espanya, d’Europa i del món el 8 de juliol a l’auditori Marc Grau, un escenari de luxe a l’aire lliure que li va com anell al dit.

Els responsables d’aquesta festa són els Tullianos, una associació de seguidors de Jethro Tull que va néixer fa dues dècades precisament de la mà d’un professor gavanenc, Albert Villanueva, que des de fa pocs anys també s’atreveix amb la novel·la negra i està a punt de publicar la seva tercera obra. Villanueva valora de manera molt positiva la convenció del dia 8, malgrat que el dia d’abans dos membres històrics de la banda, Dee Palmer i Clive Bunker, no van poder volar de Birmingham a Barcelona per una cancel·lació. Estava previst que toquessin a la convenció, i Villanueva reconeix que, quan se’n va assabentar, volia amagar-se en un cau. Així i tot, la gent va entendre el contratemps i la festa, finalment, va ser “tot un èxit”.

I és que és precisament l’ambient de la trobada el que més valora la gent que hi va any rere any. “La convenció de Tullianos és com una gran colla d’amics”, defineix Villanueva, que posa diversos exemples de fans de Jethro que, passi el que passi, no deixen de viatjar a Gavà per gaudir de la convenció. És el cas d’un músic italià que, estant de vacances a Espanya, en concret a Madrid, va fer un break al seu viatge per agafar un AVE i passar unes hores a Gavà amb la resta dels tullianos. “Això és el que més m’omple”, destaca Villanueva.

Un lord entre el públic

De fet, entre els incondicionals de la trobada hi ha un lord anglès, Stewart Wood, baró d’Anfield i polític d’upa, seguidor de la banda d’Anderson -amb qui li uneix una amistat- i, a més, músic. Wood va pujar a l’escenari i va ser el protagonista d’un dels sortejos de material de la banda que es fan cada any en la trobada. Fa dos anys, per exemple, es va sortejar la flauta d’Anderson, mentre que enguany, entre altres, es va rifar una visita guiada al parlament britànic i a Westminster –cosa que no sol ser habitual– a càrrec de Lord Wood. No debades, aquest polític anglès ja ha dit que l’any vinent Anderson serà a Gavà.

Albert Villanueva, de Tullianos: “La convenció és com una gran colla d’amics”

No seria la primera vegada, però, que el líder de Jethro Tull visités el municipi. Sense anar més lluny, Villanueva té fil directe amb ell, des que es van conèixer en el backstage d’un concert a Londres. “Si això m’hagués passat d’adolescent, no sé que hauria fet”, bromeja el professor gavanenc, que es vanta d’haver fet que Anderson introdueixi la paraula Gava -sense accent, però- al seu vocabulari. La qüestió és que aquesta trobada de Gavà s’ha fet un nom entre la comunitat de fans d’aquesta banda britànica.

El mateix Anderson col·labora anualment amb la convenció, cedint material de la banda, com ara instruments, marxandatge o escrits. I és que, ara per ara, la convenció de Tullianos és única a Espanya i a Europa. No es tracta tant d’anar a sentir música, com de compartir una estona entre amics. Aquest va ser, de fet, l’esperit amb el qual Villanueva va crear el 1998, a les beceroles d’internet, el primer web en castellà dedicat a Jethro Tull. Una iniciativa que va crear una comunitat de persones de tot el món, de parla hispana, que amb els anys va convertir-se en l’actual trobada anual.

Per tant, no és estrany veure famílies senceres gaudint de la convenció. Molts dels seguidors de la banda estan al voltant de la cinquantena i, a més, s’han convertit en autèntics col·leccionistes de material relacionat amb Jethro Tull.

És per aquesta raó que Tullianos té al cap una idea per aprofitar aquest fenomen i aportar alguna cosa més al municipi. En aquest sentit, Villanueva vol plantejar a l’Ajuntament que habiliti un espai per instal·lar-hi un museu o un fons dedicat a aquest grup britànic. Estaria format per les donacions dels mateixos tullianos, molts dels quals estan amoïnats pel futur dels seus discos i material de la banda, un cop morin. “És un material inimaginable”, destaca Villanueva. A més, una iniciativa com aquesta, sosté, ajudaria a consolidar Gavà, si és que no ho és encara, com a “capital tulliana”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram