Camps Delta

Un dels camps del Parc Agrari. Foto: Gemma Sánchez/ACN

El suspens és un gènere en el qual encaixa a la perfecció tot el que està passant al delta del Llobregat i que té a veure amb el seu futur. Mentre que ahir Foment va tornar a incidir en la necessitat d’ampliar l’aeroport, si cal per sobre de la Ricarda, el Parlament va aprovar a principis de mes una moció que insta el Govern de la Generalitat a revisar la seva proposta per ampliar la zona especial de protecció de les aus (ZEPA) al delta del Llobregat. No es tracta, però, de la primera vegada que la cambra catalana mostra el seu rebuig a la proposta de la conselleria d’Acció Climàtica, que pretén ampliar més del doble la superfície protegida al delta, extrem al qual s’oposen els pagesos.

En aquesta ocasió, el Parlament va donar llum verda a una proposta del PSC a través de la qual urgeix l’executiu a convocar en menys de 15 dies les tres taules de treball en les quals s’ha de fixar una nova delimitació de l’espai protegit, així com a millorar les infraestructures hidràuliques i a revisar la normativa urbanística del Parc Agrari, dues propostes que porta a la seva agenda l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre, que celebra una resolució que també va rebre el suport de Junts, Vox, Ciutadans i del PP. ERC, els comuns i la CUP, per la seva banda, hi van votar en contra.

Incertesa

“La moció aprovada posa de manifest que teníem raó quan afirmàvem que el creixement econòmic de la indústria agrícola i la protecció ambiental són compatibles”, expressa el president de l’institut, Baldiri Ros.

En aquest sentit, els pagesos d’aquesta organització reclamen un “consens majoritari” sobre l’ampliació o no de la zona ZEPA i donen per fet que aquesta moció “tomba” els plans del Govern, una afirmació força agosarada, tenint en compte que el Parlament només ha instat la Generalitat a canviar de plans. Una altra cosa és què farà finalment l’executiu català, que el juliol, en boca del conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, va avançar que la nova zona ZEPA s’aprovaria durant el segon semestre de l’any. Però el 2023 encara l’últim trimestre i, malgrat que no hi ha evidències que indiquin que el Govern vulgui fer marxa enrere, no s’albira cap data d’aprovació de la ZEPA. De moment, Acció Climàtica –que ha organitzat una trobada a Castelldefels avui per analitzar la salut de la pagesia– guarda silenci sobre un tema que genera controvèrsia a dojo.

I és que les posicions al delta estan tan allunyades que no s’intueix un horitzó de consens. Així es va poder constatar el mes de març al Prat, on es va celebrar una trobada per debatre sobre la protecció del delta i la zona ZEPA. Aquella reunió, però, no va comptar amb la presència de representants dels tres ajuntaments socialistes de la zona –Gavà, Viladecans i Sant Boi–, que han mostrat la seva oposició a la proposta d’ampliació de la zona ZEPA al Llobregat, tal com han deixat clar els tres alcaldes en diferents entrevistes amb aquest diari. Per contra, aquests tres consistoris promouen la creació d’un hub agroalimentari al Parc Agrari, al qual s’oposen, al seu torn, els ecologistes i el sindicat de la Unió de Pagesos.

Multa i extincions?

Sigui com sigui, Ecologistes en Acció critica la moció aprovada al Parlament a instàncies del PSC, el qual, asseguren, “s’alia amb tota la dreta de PP, Junts i Vox” per “dificultar el compliment de la normativa mediambiental europea”. I és que, per si hi faltava algun element més, la Unió Europea té penjada l’espasa de Dàmocles sobre Espanya pels seus incompliments en matèria ecològica a la zona del delta. “Això porta a multa europea i a extinció d’espècies”, alerten.

A més, avisen que la moció presentada pel PSC obre la porta a eliminar restriccions a hivernacles al Parc Agrari, en instar a modificar el Pla Especial, una altra de les reivindicacions històriques de l’Institut Sant Isidre.

Aprovar la ZEPA

Per la seva banda, l’Ajuntament del Prat, la postura del qual és de sobres coneguda, insta la Generalitat a aprovar d’una vegada per totes l’ampliació de la ZEPA, que precisament es va presentar l’any passat al municipi. “Si us plau, deixin de llançar pilotes endavant”, urgeix al Govern l’alcalde Lluís Mijoler. Des del consistori pratenc, a més, recorden al Línia que tothom que ho ha volgut ha pogut fer al·legacions a la proposta del Govern.

En aquest sentit, des de l’Ajuntament del Prat creuen que la protecció d’espais naturals no ha d’estar enfrontada amb els interessos de la pagesia. “Qui amenaça l’agricultura són els terratinents com l’Institut de Sant Isidre o Foment, que el que voldrien és especular amb els camps”, conclouen.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram