El treballador va estar exposat a l’amiant durant 50 anys. Foto: Ajuntament

Nova victòria dels treballadors afectats per la pols d’amiant i la reivindicació que es reconegui la seva malaltia com a professional. En aquest cas el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha confirmat la responsabilitat de la multinacional Roca per la mort d’un extreballador de la fàbrica de Gavà el 2015 com a conseqüència d’un mesotelioma pleural, una malaltia causada per l’exposició a l’amiant.

La sentència del tribunal recull explícitament que “en l’àmbit mèdic es ve entenent que la causa principal de la mesotelioma és el contacte i la inhalació de pols d’amiant”, un material que es feia servir a la fàbrica de Gavà, on la víctima va treballar durant més de 50 anys, des del 1965. La resolució ratifica el contingut de la sentència prèvia dictada pel Jutjat Social 32 de Barcelona a instàncies del Col·lectiu Ronda, que estableix l’origen laboral de la patologia que va posar fi a la vida de l’extreballador amb el consegüent increment de la pensió de viduïtat de la parella.

Segons manté la sentència, fins al desembre del 2004 Roca utilitzava juntes d’amiant per fabricar diferents components d’aixetes i, entre els anys 1965 i 1970, va ser importadora d’aquest material.

Al llarg de tota la seva vida laboral, afegeix la sentència, l’operari mort va treballar en diferents seccions de Roca, per la qual cosa conclou que va ser l’exposició a l’amiant l’origen de la incapacitat permanent absoluta que se li va reconèixer el 2014 i que, un any després, va provocar la seva mort. D’aquesta manera, es crea més jurisprudència en aquest àmbit.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram