La depuradora del Prat, en el punt de mira. Foto: AMB

El serial de la pudor que es va poder sentir a tota l’àrea metropolitana i a la ciutat de Barcelona els passats dies 18 i 19 de novembre segueix portant cua. Si fa un parell de setmanes un estudi de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) –amb el qual es va analitzar el recorregut de la massa d’aire arran del centenar de trucades de veïns i veïnes al telèfon 112– va assegurar que la ferum provenia de la depuradora del Prat, ara Aigües de Barcelona, la gestora del centre, ho ha negat en un comunicat.

El gestor ha explicat que els dies 17 i 18 de novembre va dur a terme una “inspecció de l’emissari submarí de la depuradora”, actuació de la qual, asseguren, “eren coneixedores” tant l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) –de la qual depèn la planta– com l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), les quals van autoritzar una actuació que “en cap cas pot assimilar-se a la neteja d’un col·lector o d’una canonada”, tal com van assenyalar els autors de l’informe de la UPC per justificar el seu argument. Amb tot, conclou Agbar, “la depuradora no és l’origen de l’episodi de males olors”.

Aquesta seria una nova hipòtesi fallida, tenint en compte la versió d’Aigües de Barcelona. Una de les primeres, que de seguida es va descartar, era que l’olor provenia de l’adobament dels camps agrícoles del Parc Agrari.

Per la seva banda, el consistori ja ha demanat “informació precisa” sobre l’informe i ha explicat que no en farà cap valoració oficial fins que no el rebi. En aquest sentit, aquest estudi –encarregat pel fiscal de medi ambient de Barcelona, Antoni Pelegrí– forma part d’una anàlisi més completa que encara està pendent de conclusió.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram