Manifesta

Manifesta 15 s’ha presentat avui a la seu l’antiga editorial Gustavo Gili de Barcelona. Foto: Línia Mar

Per primera vegada, un esdeveniment europeu comparable amb la Biennal de Venècia o la de Sao Paulo aterra a Barcelona i la seva àrea metropolitana per conèixer la seva realitat cultural. La gran Barcelona dels 5,3 milions d’habitants és prou complexa culturalment com per posar-la tota en un mateix sac, però si tenim 12 setmanes per conèixer les capes artístiques de 12 ciutats de la regió metropolitana, resulta més fàcil traçar una línia mental-cultural que vagi de nord a sud, d’est a oest.

Amb aquest propòsit, arriba a la metròpoli la quinzena edició de la Biennal Nòmada Europea, sota el nom de Manifesta 15, la més gran de la seva història, i que aquest dijous ha presentat el seu programa a l’antiga editorial Gustavo Gili, a l’Eixample de Barcelona, i actual seu de la biennal. A l’acte hi han assistit els col·laboradors públics, així com la directora de Manifesta, Hedwig Fjien, que ha definit l’esdeveniment com “una incubadora del canvi social i cultural”. L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha pres la paraula i ha remarcat que Manifesta tracta d’un fet cultural “que ja existeix”, és a dir, que ja hi ha una connexió cultural, en tant que sovint invisible, entre Barcelona i la seva àrea metropolitana.

Per la seva banda, el regidor de Cultura i Indústries Creatives de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Marcé, ha destacat el valor que tindrà Manifesta d’ara endavant: “Els diagnòstics de la Barcelona del futur estan fets i ens col·loquen en escenaris incerts, però el que sí sabem és que els pals de consens vindran de la cultura i de l’art”, ha expressat.

Tres grans temàtiques, 12 ciutats i 90 participants

El format descentralitzat d’enguany portarà el públic als municipis de Badalona, Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat, Granollers, l’Hospitalet de Llobregat, Mataró, Sabadell, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Sant Cugat del Vallès i Terrassa. Per poder gaudir de tots els actes, cal tenir en compte que les xerrades, les projeccions i les mostres tindran lloc cada sis dies en una ciutat diferent. Així, el punt de partida és Sant Adrià de Besòs i la cloenda serà amb les mostres del Prat de Llobregat, entre el 19 i el 24 de novembre.

Manifesta

Hedwig Fjien, directora de Manifesta, ha definit l’esdeveniment com “una incubadora del canvi social i cultural”. Foto: Línia

Les diferents activitats es disposen sota tres grans paraigües temàtics, anomenats clústers: Equilibrant conflictes (delta del Llobregat), Cuidar i cuidar-nos (serra de Collserola cap al Vallès) i Imaginant futurs (riu Besòs i voltants).

Pel que fa al primer, estarà centrat a la històrica Casa Gomis del Prat de Llobregat i subratlla la importància d’harmonitzar el creixement i la preservació, ja que la regió metropolitana s’enfronta al repte de protegir els seus recursos naturals, com evidencia l’amenaçat delta del Llobregat.

D’entre els artistes que allotjaran la seva obra en aquest espai, destaca la feina de Magda Bolumar Chertó i Fina Miralles, dues artistes catalanes que van obrir nous camins per a les dones en una professió com l’art, sovint masculinitzada. A més, aquest clúster també inclourà activitats a La Caldereria (Cornellà de Llobregat) i a Can Trinxet (l’Hospitalet de Llobregat) que podeu consultar aquí.

‘Cuidar i cuidar-nos’ amb Dana Awartani

El segon clúster estarà centrat en l’històric monestir de Sant Cugat i mostra el poder sanador de la cultura i la cura del medi ambient. Posarà en relleu el nexe entre el benestar de la regió metropolitana i la serra de Collserola i també explorarà la relació entre ment i cos.

D’aquesta secció destaca l’obra de Dana Awartini, qui reinterpreta de manera crítica i contemporània les formes, les tècniques, els conceptes i els constructes espacials que conformen la cultura de l’Orient Mitjà. En la confluència entre l’art i l’artesania tradicional, les creacions d’Awartani utilitzen materials de l’arquitectura històrica i ontologies de disseny vernacles i antigues. Un element central de la seva pràctica és l’exploració de patrons geomètrics com a genealogia alternativa de l’abstracció.

Manifesta

‘Cuidar i cuidar-nos’, de Dana Awartani. Foto: Manifesta

A part del monestir, les activitats d’aquest clúster també es concentraran a Cal Quitèria (Sant Cugat del Vallès), La Seu d’Ègara (Terrassa), Vapor Buxeda Vell (Sabadell) i a quatre espais de Granollers: Roca Umbert. Fàbrica de les Arts, Can Jonch. Centre de Cultura de la Pau, La Porxada i al Museu de Ciències Naturals.

Les Tres Xemeneies: la seu més gran

L’últim clúster rep el nom Imaginant futurs i està vinculat al riu Besòs i els seus voltants. Aquest entorn, llar d’un milió de veïns, ha estat marcat històricament pel creixement urbà i la vulnerabilitat econòmica, i ara Manifesta 15 farà d’aquest entorn l’epicentre de l’esdeveniment, ja que les Tres Xemeneies de Sant Adrià seran la seu principal de la biennal. D’aquest espai en destaca l’exposició Memòria del Fum, un conjunt de perspectives sobre Sant Adrià de Besòs a partir de materials d’arxiu, documentals i pel·lícules que expliquen com era l’antiga central tèrmica i les característiques de les comunitats que l’envolten.

La seu de Manifesta 15: l’espai dels arxius

Finalment, a l’antiga editorial Gustavo Gili, el públic trobarà tres exposicions que constitueixen la base històrica i contextual d’aquesta edició. Una de les mostres és Fora per fer escola, un projecte d’investigació que ha donat forma al Programa d’Educació i Mediació de Manifesta 15 formada per mostres d’arxiu i creacions d’artistes com Ariadna Guiteras, Anaïs Florin, Lluc Mayol, entre d’altres, que posen en relleu diverses situacions pedagògiques progressistes que van tenir lloc a la Catalunya del segle XX. A l’exposició s’hi veuran exemples com l’Escola del Bosc (fundada el 1914) o l’Escola del Mar (fundada el 1921).

Tot i que molts dels actes culturals són gratuïts, hi ha tres seus que requereixen entrada: Les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs, el Monestir de Sant Cugat i la Casa Gomis del Prat de Llobregat. El preu de general és de 15 euros. Consulta al web tots els descomptes.

Manifesta

Manifesta 15 omplirà la metròpoli d’actes culturals. Foto: Línia

Manifesta 15: crear una xarxa cultural a tota la regió metropolitana
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram