Resultats eleccions europees 9J

Resultats dels principals partits a les europees del 9J al delta del Llobregat. Infografia: Línia Mar

Sense novetats. El PSC va tornar a arrasar en unes eleccions a la zona del delta del Llobregat. Si a les catalanes del 12M els socialistes van aconseguir percentatges de vot de gairebé el 40% de mitjana, a les europees del 9J van recollir el 40,1% dels vots globals a Castelldefels, Sant Boi, Gavà, Viladecans i el Prat, molt per sobre de la segona força a la comarca, el PP que, malgrat el fort ascens en comparació amb les europees del 2019, va quedar-se amb el 17,1% dels sufragis.

L’ascens del PP és un dels pocs titulars que va deixar una jornada electoral marcada per la irrupció de la força política S’ha acabat la festa, de l’agitador ultra Alvise Pérez, que va assolir al Delta un percentatge del 3,9% dels vots. Alvise va obtenir els seus millors resultats a Castelldefels, amb el 4,4% dels sufragis, i a Viladecans, amb el 4,3%. A Gavà es va quedar amb el 4,1%, mentre que a Sant Boi i el Prat va aconseguir recollir el 3,5% de les paperetes.

Creix el PP

Més enllà de l’aparició a escena de la ultradreta youtuber, les eleccions europees van deixar uns resultats gairebé idèntics als del 12M. És a dir, un PSC que triomfa als cinc municipis del litoral comarcal, un PP consolidant-se com a segona força arreu -arrabassant aquest lloc a ERC, que torna a caure en uns comicis a la comarca- i l’independentisme perdent suports. Tot plegat, en un context amb una alta abstenció, de gairebé el 60%. I és que al Delta només un 43,4% dels electors van passar per les urnes el 9J.

Per la seva banda, el PP va aconseguir el seu millor resultat a Castelldefels, on governa a l’Ajuntament de la mà de Manuel Reyes i el partit municipalista SOM, amb el 23% dels sufragis, 10 punts per sota dels socialistes, que van tornar a imposar-se en aquest municipi, tal com va passar el 12M.

A la resta de municipis de la comarca, els populars van aconseguir percentatges de vot d’entre el 14 i el 17%.

A la seva dreta, Vox va mantenir el tipus el 9J i, amb percentatges al voltant del 7%, va ser quarta força a Sant Boi, Viladecans -on va assolir el 8,2% dels vots- i el Prat. En aquests municipis va superar els partits independentistes, ERC i Junts+, que van tornar a viure una jornada negra a les europees del 9J. I és que els sobiranistes van tornar a perdre suports a les ciutats del Delta. En general, ERC va mantenir la seva preeminència entre les files independentistes baixllobregatines, superant Junts+ a tots els municipis del litoral del Baix Llobregat, tot i que a ciutats com Castelldefels només sis vots van separar els neoconvergents dels republicans. En general, sigui com sigui, el 9J va suposar una nova derrota per a l’independentisme al Baix.

Empat de Comuns i Podem

Les altres dues formacions que van mantenir un duel particular van ser Podem i Comuns Sumar. Després del trencament dels d’Irene Montero amb la nova formació de Yolanda Díaz, les esquerres a l’esquerra del PSC es presentaven dividides a les europees i, si bé és cert que Podem va superar els comuns a diversos municipis, al Delta van empatar a vots: 5.033, en concret, que van ser les paperetes que va sumar cada formació, el que representa un 4,8% del total. En aquest sentit, els resultats del Prat van suposar una empenta per als comuns -ja que és un municipi que governen-, que van assolir el 6,6% dels vots globals de la ciutat.

Per acabar, cal destacar el nou fiasco de Ciutadans, que si a les catalanes va desaparèixer del mapa, a les europees del 9J es va acabar de confirmar la defunció de la formació taronja, que amb prou feines va assolir l’1% dels vots al Delta.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram