Hospital Viladecans

Façana del nou edifici de l’hospital, ubicat al costat de l’antic. Foto: Línia Mar

Amb més de 15 anys de retard respecte de la data en la qual es va donar llum verda a l’ampliació, l’any 2008, i després d’una dècada de reivindicacions per part de la Plataforma en Defensa de l’Hospital de Viladecans, finalment hi ha data d’inauguració de les noves instal·lacions, prevista per al mes de juny. Amb l’entrada en servei del nou edifici de l’hospital, aquest triplicarà la seva superfície actual fins a un total de 40.802 metres quadrats.

A més, l’equipament tindrà més capacitat tecnològica i recursos per incrementar la seva capacitat resolutiva, amb aparells d’altes prestacions per al diagnòstic per la imatge o quiròfans d’última generació.

Mireia Gilabert, infermera del torn de nit de l’hospital i afilada al sindicat Comissions Obreres, valora positivament, en declaracions a Línia Mar, el fet que el personal sanitari disposarà de mitjans i instal·lacions adaptades a les necessitats hospitalàries actuals, tot i que com la resta de treballadors critica el fet que s’hagi trigat tant a enllestir el nou hospital, “per qüestions pressupostàries”, d’acord amb el que els han explicat.

Hospital de referència

Segons fonts de la conselleria de Salut, el nou edifici es destinarà en la major part a usos assistencials, mentre que a les instal·lacions actuals s’hi mantindran les consultes externes i seran per a usos administratius.

L’ampliació de l’hospital de Viladecans permetrà reduir la pressió en altres serveis d’urgències, com el de l’hospital Universitari de Bellvitge, i podrà continuar donant servei a les necessitats sanitàries de la població de Viladecans, Gavà, Castelldefels, Begues i Sant Climent de Llobregat, en total uns 200.000 habitants.

D’altra banda, i tal com confirma Gilabert segons la informació rebuda pel personal, el 40% de les habitacions seran individuals i la resta de dues persones, i es milloraran àrees com els quiròfans, la reanimació o el diagnòstic per la imatge. Així mateix, el centre estarà equipat amb recursos que li permetran dur a terme cirurgia robòtica, atendre pacients semicrítics i oferir rehabilitació cardíaca, entre altres serveis.

Durant la visita a les noves instal·lacions de l’hospital, el passat 11 d’abril, l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, valorava molt positivament l’ampliació del centre, “que esdevindrà un hospital de referència a la comarca”, i aprofitava per destacar la tasca diària dels professionals sanitaris. En aquest sentit, Gilabert apunta que els han promès que es doblarà la plantilla actual del centre sanitari, “ja que actualment hi ha una manca de personal”.

Una dècada de lluita

L’edifici original de l’hospital, de més de 70 anys d’antiguitat, inicialment donava servei als treballadors de la fàbrica Roca, tot i que els primers anys també va atendre la població de Viladecans i de Gavà.

Davant la saturació dels serveis, l’any 2008 es va aprovar el projecte d’ampliació i el 2013 cinc mil persones reclamaven la promesa ampliació en una manifestació, convocades per la Plataforma en Defensa de l’hospital, constituïda l’any 2011 per sanitaris i administratius del centre amb l’objectiu de reivindicar-ne l’ampliació.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram