estació sant boi

El trasllat de la subestació elèctrica és un dels grans projectes de Sant Boi. Foto: Àlex Recolons/ACN

Els veïns de Sant Boi es mostren esperançats amb un hipotètic desmantellament de la subestació elèctrica que FECSA té a la ciutat. Es tracta d’una reivindicació històrica, i la setmana passada el Ple municipal va aprovar per unanimitat una moció presentada per la Federació Veïnal de Sant Boi en aquest sentit. “Per primer cop veiem una oportunitat real perquè ajuntament i veïns treballem de bracet amb un objectiu comú: millorar la ciutat”, apunta Xavi Ladero, portaveu veïnal, en declaracions a l’ACN.

La moció insta el govern municipal i la Direcció General d’Energia de la Generalitat a constituir una comissió de treball i negociació integrada per l’Ajuntament de Sant Boi, la Generalitat, Endesa Energia, Red Eléctrica de España i la Federació Veïnal de Sant Boi, amb l’objectiu de portar a terme els pactes que calguin per resoldre el desmantellament d’aquesta infraestructura i les línies d’alta tensió.

Un primer esborrany de projecte

L’Ajuntament, per la seva banda, assegura que ha mantingut darrerament reunions de treball amb Endesa Distribució de Catalunya i amb Red Eléctrica Española que li permeten comptar amb un primer esborrany d’informe sobre les actuacions que caldrien per fer efectiu el desmantellament. Un cop aquestes actuacions estiguin acordades, s’espera poder formalitzar un acord entre les parts implicades.

Ladero, tanmateix, recorda que el trasllat de la subestació elèctrica és un tema que està sobre la taula dels diferents governs municipals des de fa 20 anys i que si no s’ha fet fins ara ha estat per “manca de voluntat política”. Aquí, recorda que el 2007 l’Ajuntament va signar amb Endesa un acord que “semblava definitiu” per traslladar l’equipament a la zona industrial del municipi, “on no molestaria a ningú”, que finalment no va tirar endavant. “Ho van justificar per la crisi econòmica, que és el que sempre ens hem trobat quan semblava que la cosa anava de debò”, lamenta.

Tot i la proximitat de les eleccions municipals, els veïns confien que “aquesta vegada sí” es treballi seriosament en la qüestió. Ladero valora que des de principis d’any, quan van començar a treballar en la presentació de la moció, el diàleg ha estat “molt positiu” amb totes les forces polítiques del consistori, el que s’ha traduït finalment en una aprovació per unanimitat.

Procés participatiu

Per decidir que es farà a les 16 hectàrees que quedaran lliures quan es traslladi la subestació elèctrica i la caserna militar que hi ha a tocar -Ajuntament i ministeri de Defensa van signar l’any passat un protocol d’intencions per traslladar-la-, els veïns reclamen que s’obri un procés participatiu per definir-ne els usos per tal que no sigui el govern municipal de torn qui ho decideixi tot. Ladero destaca que “són molts metres quadrats” els que quedaran lliures “on hi pot cabre tot allò que necessita la ciutat”.

Pels veïns, més que crear un nou barri, del que es tracta és d’integrar l’espai a la resta de la ciutat amb nous equipaments, espais verds i habitatge social. Ladero recorda que aquesta pot ser la darrera gran transformació que visqui la ciutat i que cal pensar-la bé per no equivocar-se.

Habitatge de lloguer social

A diferència del què es va planificar vint anys enrere en plena bombolla immobiliària, insisteixen que no cal construir 3.000 nous habitatges, sinó estudiar quines són les necessitats reals de la ciutat i donar-hi resposta. “Si s’ha de construir habitatge, volem que sigui realment accessible per a tothom amb la fórmula del lloguer social, perquè d’habitatge privat, moltes vegades buit, ja en tenim prou”, puntualitza.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram