Dues investigadores a la cova del Gegant. Foto: UB

Un grup liderat per dos arqueòlegs de Castelldefels, Montserrat Sanz i Joan Daura, ha descobert restes de neandertal de 55.000 anys d’antiguitat a la cova del Gegant de Sitges. Concretament, han trobat una mandíbula i l’húmer d’un nen.

En analitzar els fòssils, els científics van veure que les restes eren de neandertal, sent aquestes les primeres d’aquest tipus trobades a Catalunya en una excavació actual.

També es van trobar sediments que contenien estris de sílex de la mateixa època en què van viure els neandertals, com també restes de fauna.

L’anàlisi dels fòssils ha estat divulgada en un article publicat a la prestigiosa revista científica Journal of Human Evolution.

Es tracta d’una troballa insòlita, ja que fins ara totes les restes de neandertal trobades al territori català havien estat resultat de troballes casuals o d’excavacions antigues, segons expliquen des de l’equip d’investigadors, coordinat per la Universitat de Barcelona i format per científics de diferents disciplines.

Les restes trobades a Sitges estan a la cova del Gegant, que està molt ben datada, segons expliquen els investigadors, la qual cosa ha permès situar cronològicament les restes.

Els óssos trobats corresponen a un mateix individu, segons creuen els investigadors: es tractaria d’un infant que tenia entre quatre anys i mig i cinc anys –segons han conclòs després d’analitzar la mandíbula– o d’uns cinc a set anys –que és l’edat que han extret de l’anàlisi de l’húmer–.

Joan Daura assegura que “aquestes restes proporcionen una de les poques associacions entre restes òssies, lítics mosterians i fauna del mateix període en aquesta zona de la península Ibèrica”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram